Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/1117
Title: Efecto de tres dosis de humus de lombriz y un comparador de nitrogeno en el rendimiento del cultivo de caihua (cyclanthera pedata) en el distrito de la Banda de Shilcayo
Authors: Torres Flores, Elias
Gonzales Hidalgo, John Albert
Keywords: Humus de lombriz
Rendimiento
Enmienda orgánica
Issue Date: 2011
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Gonzáles-Hidalgo, J. A. (2011). Efecto de tres dosis de humus de lombriz y un comparador de nitrogeno en el rendimiento del cultivo de caihua (cyclanthera pedata) en el distrito de la Banda de Shilcayo. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: The present qualified work of investigation (research) " Effect of three doses of humus of worm and a comparator of N in the performance(yield) of the culture(culturing) of caihua (Cyclanthera pedata L.) in the Band of Shilcayo ", was realized by the intention of evaluating three doses of humus of worm and a comparator of N. in the performance(yield) of the culture(culturing) of caihua (Cyclanthera pedata) where there were used three doses of humus of worm (T3 = 2.0 kg ha-1, T4 = 4.0 kg ha-1, T5 = 6.0 Kg ha-1), A mineral dose urea (68,83 Kg ha-1) and an absolute witness (without security). There being evaluated the number of branches, size of fruits in cm, number of fruits / plants, weight in Kg / fruit, weight in kg / hectare., and economic Analysis. The best results being obtained for the treatment T2 (68.83 Kg ha-1 of N) by 13.00 branches / plants, 16.10 cm of length / fruit, by an average of 13.65 fruits / plant(floor), a weight of 0.064 Kg / fruit, managing to obtain a performance(yield) (1820.800 Kg ha-1), achieving a benefit costo/ of 55.46 %. Likewise the T5 (6 Kg ha-1) with 16,25 branches / plants, 17.00 cm of length / fruit, with an average of 14.37 fruits / plant(floor), a weight of 0.059 Kg / fruit, managing to obtain a performance(yield) (1511.900 Kg ha-1), with a benefit cost of 0.17 % Fits to mention that the effect of the humus of worm like organic amendment turns out to be the most favorable, for improving the conditions of the soil and producing raw material(commodity) with metabolites organic. Key Words: worm Humus, performance, organic amendment
El presente trabajo de investigación titulado “Efecto de tres dosis de humus de lombriz y un comparador de N en el rendimiento del cultivo de caihua (Cyclanthera pedata L.) en la Banda de Shilcayo”, se realizó con el propósito de evaluar tres dosis de humus de lombriz y un comparador de N. en el rendimiento del cultivo de caihua (Cyclanthera pedata) donde se emplearon tres dosis de humus de lombriz (T3= 2.0 Kg.ha-1, T4= 4.0 Kg.ha-1, T5= 6.0 Kg.ha-1), una dosis mineral urea (68,83 Kg.ha-1) y un testigo absoluto (sin abonamiento). Evaluándose el número de ramas, tamaño de frutos en cm, número de frutos/planta, peso en Kg./fruto, peso en Kg. /Hectárea. , y Análisis económico. Obteniéndose los mejores resultados para el tratamiento T2 (68.83 Kg.ha-1 de N) con 13.00 ramas/planta, 16.10 cm de longitud/fruto, con un promedio de 13.65 frutos / planta, un peso de 0.064 Kg/fruto, logrando obtener un rendimiento (1820.800 Kg.ha-1), logrando un beneficio costo/ beneficio de 55.46%. Así mismo el T5 (6 Kg.ha-1) con 16,25 ramas/planta, 17.00 cm de longitud/fruto, con un promedio de 14.37 frutos / planta, un peso de 0.059 Kg/fruto, logrando obtener un rendimiento (1511.900 Kg.ha-1) , con un beneficio costo de 0.17% Cabe mencionar que el efecto del humus de lombriz como enmienda orgánica resulta ser la más favorable, por mejorar las condiciones del suelo y producir materia prima con metabolitos orgánicos Palabras clave: Humus de lombriz, rendimiento, enmienda orgánica
URI: http://hdl.handle.net/11458/1117
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEM@11458-379.pdf1.71 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons