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Title: Comparativo de productividad de tres variedades de pepino (cucumis sativus l.) en el Alto Mayo
Authors: Pelaez Rivera, Jorge Luis
Garcia Cordova, Nild
Keywords: Productividad
Variedad
Tratamientos
Issue Date: 2012
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Garcia-Cordova, N. (2012). Comparativo de productividad de tres variedades de pepino (cucumis sativus l.) en el Alto Mayo. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: This research paper entitled "Comparative productivity of three varieties of cucumber (Cucumis sativus L.) in the Alto Mayo," aimed to: evaluate the performance of three varieties of cucumber (Cucumis sativus L.) in the Upper May , determine the most promising variety for the Alto Mayo and perform economic analysis of the treatments under study. The research was conducted in the fields of the farm "San Juan" Orchids Waqanki, owned by Mr. Francisco Altamirano Sanchez district, province of Moyobamba. Located in Hot Springs Road Km 4-Moyobamba, with the location coordinates of the experimental field: 18 M 0281586, UTM 9328202, Height: 962 msnmm. 3 treatments were evaluated: T1 (regional ecotype), T2 (Marketmore 76) and T3 (Hybrid Stonewall) for which we used a design of completely randomized blocks with five replications. The major conclusions were: T3 (hybrid Stonewall), obtained better results in the different variables evaluated as plant length, number of leaves per plant, number of fruits per plant, number of harvested fruits, treatments T2 (76 Marketmore ) and T3 (Hybrid Stonewall) obtained similar values in fruit weight, fruit length and diameter of fruits and All treatments yielded rates of B / C greater than 1. Since the T1 (regional ecotype) yielded a value of 1.22, T2 (Marketmore 76) a higher value of 2.74 and T3 (Hybrid Stonewall) the highest value with 5.89 and a net profit of S /. 97,459.76 soles.
El presente trabajo de investigación titulado “Comparativo de productividad de tres variedades de pepino (Cucumis sativus L.) en el Alto Mayo”, tuvo como objetivos: Evaluar el comportamiento de tres variedades de pepino (Cucumis sativus L.), en la zona del alto mayo, Determinar de la variedad más promisoria para la zona del Alto Mayo y Realizar el análisis economico de los tratamientos en estudio. El trabajo de investigación se realizó en los campos del fundo “San Juan” Orquidiario Waqanki, propiedad del señor francisco Altamirano Sánchez distrito y, provincia de Moyobamba. Ubicado en el Km 4 carretera baños termales- Moyobamba, siendo las coordenadas de ubicación del campo experimental: 18 M 0281586, UTM 9328202, Altura: 962 msnmm. Se evaluaron 3 tratamientos: T1 (Ecotipo regional), T2 (Marketmore 76) y T3 (Hibrido Stonewall) para lo cual se utilizó un Diseño de Bloques Completamente al Azar con cinco repeticiones. Las conclusiones más relevantes fueron: El tratamiento T3 (hibrido Stonewall), obtuvo mejores resultados en las distintas variables evaluadas como longitud de planta, número de hojas por planta, numero de frutos por planta, numero de frutos cosechados; Los tratamientos T2 (Marketmore 76), y T3 (Hibrido Stonewall), obtuvieron valores similares en peso de fruto, longitud de frutos y diámetros de frutos y Todos los tratamientos arrojaron índices de B/C superiores a 1. Siendo que el T1 (Ecotipo regional) arrojó un valor de 1.22, el T2 (Marketmore 76) un valor superior de 2.74 y el T3 (Hibrido Stonewall) el valor más alto con 5.89 y un beneficio neto de S/. 97,459.76 nuevos soles.
URI: http://hdl.handle.net/11458/1136
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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