Show simple item record

dc.contributor.advisorRoque Alcarraz, Roberto Edgardo
dc.contributor.authorAmasifuen Armas, Adolfo
dc.date.accessioned2016-12-20T09:48:20Z
dc.date.available2016-12-20T09:48:20Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.otherITEM@11458-476.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/1225
dc.description.abstractThe following research was performed with aim to evaluate the effect of lactosuero, supplied in liquid form in drinking water as a supplement in feeding for broiler chickens: was used a completely randomized design (DCA), with four treatments (10% lactosuero, 15% lactosuero, 20% lactosuero and a control), and two repetitions, parameters evaluated were: initial weight, food consumption, water consumption, final weight, weight gain and feed conversion. In addition were used two different types of food: 20% of PT and 3200 Kcal / Kg. Containing fish meal as protein source, for the control treatment and 20% of PT and 28000 Kcal / Kg. Containing only soybean meal as protein source. For treatments (T1, T2, T3). The best rates for weight gain and feed conversion were recorded for T3 (20% lactosuero), with a weight gain of 1603.125 g. And feed conversion of 2.05, which do not differ statistically with the other treatments studied. These results implied that, lactosuero at a concentration of 20% satisfactorily compensated energy deficit levels of the ration and improved the quality and digestibility of vegetable protein. The feeding of broiler chickens supplemented with lactosuero in liquid form is well used by the birds, mainly by the energy benefits (lactose) and content (riboflavin) and vitamin B complex, very important in feeding the birds.en_US
dc.description.abstractEl presente trabajo se realizó con el objetivo de evaluar el efecto del lactosuero, suministrado en forma líquida en el agua de bebida, como suplemento en la alimentación de pollos broilers; se utilizó un diseño completamente al azar (DCA), con cuatro tratamientos (lactosuero al 10%, lactosuero al 15%, lactosuero al 20%, y un testigo), y dos repeticiones, los parámetros evaluados fueron: Peso inicial, consumo de alimento, consumo de agua, peso final, ganancia de peso y conversión alimenticia. Además se utilizaron dos tipos diferentes de alimento: 20% de PT y 3200 Kcal. / Kg. Conteniendo harina de pescado como fuente proteica, para el tratamiento testigo y 20% de PT y 2800 Kcal. / Kg. Conteniendo únicamente torta de soya como fuente proteica. Para los tratamientos (T1, T2, T3). Los mejores índices para la ganancia de peso y la conversión alimenticia se registraron para el tratamiento T3 (20% de lactosuero), con una ganancia de peso de 1603.125 g. y una conversión alimenticia de 2.05, los cuales no se diferencian estadísticamente con los demás tratamientos en estudio. Dichos resultado nos da a entender que, el lactosuero a la concentración del 20% compenso satisfactoriamente los niveles deficitarios de energía de la ración y mejoró la calidad y la digestibilidad de la proteína vegetal. La alimentación de pollos broilers suplementado con lactosuero en forma líquida, es bien aprovechado por las aves, sobre todo por las bondades energéticas (lactosa) y al contenido de (riboflavina) y vitaminas del complejo B, muy importantes en la alimentación de aves.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de tesis - UNSM-Tes_PE
dc.subjectEfecto del lactosueroes_ES
dc.subjectConversión alimenticiaes_ES
dc.titleEfecto del lactosuero sumunistrado en forma líquida, como suplemento en la alimentación de pollos broilers, con raciones bajas en energía, en etapa de acabadoes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorthesisen_US
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Agrariases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
thesis.degree.programTítulo Profesionales_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess

Indexado por: