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dc.contributor.advisorFlores García, Eybis José
dc.contributor.authorTello Pérez, Kerlin Javier
dc.date.accessioned2016-12-20T09:48:33Z
dc.date.available2016-12-20T09:48:33Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.otherITEM@11458-1058.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/1338
dc.description.abstractThe research was conducted to evaluate the effect of six plant extracts in the control of downy mildew (Plasmopara viticola) and blight (Phakopsora euvitis) in the cultivation of the grapevine and to realize the economic analysis to determine the profitability. The experiment was developed in Aucaloma's locality, San Roque's district of Cumbaza, province of Lamas, department of St Martin; of latitude South 6°20'53,5", length West 76°21'21,3", altitude 850 m.s.n.m.m., zone of life Dry Tropical Forest to Humid Tropical Forest Pre Montano. The studied treatments were: Extract of Mangifera indica, Jacaranda copaia, Calycophylum spruceanum, Lonchocarpus nicou, Citrus x limonia y Averrhoa carambola. We use the design of randomized complete block with eight treatments and three replications. The evaluated variables were; of the pathogen: incident in leaves and index of intensity of hurt; of the plant: number of floral clusters, number of clusters and performance. The vegetable applied extracts, studied under ambient conditions, have not reduced the incidence of mildew, caused by Plasmopara viticola, observing increase from the first to the sixth evaluation, where it comes to 100 % of leaves affected, as well as also, they have reduced the incidence of blight in the fourth evaluation, caused by Phakopsora euvitis, in the fifth and sixth evaluation of it observes increase of the incidence, where it comes to 44 % of affected leaves. The chemical control, the extracts of A. carambola, J. copaia, and M. indica are the higher yields obtained with 1049,59; 871,04; 633,54 and 632,50 kg.ha-1 respectively unlike the others, due to the number of clusters obtained at 50 and 100 days. The results of the benefit cost analysis are not encouraging, obtaining negative results for all treatments.en_US
dc.description.abstractEl trabajo de investigación se realizó con objeto de evaluar el efecto de seis extractos vegetales en el control de mildiu (Plasmopara viticola) y roya (Phakopsora euvitis) en el cultivo de la vid y realizar el análisis económico para determinar la rentabilidad. El experimento se desarrolló en la localidad de Aucaloma, distrito de San Roque de Cumbaza, provincia de Lamas, departamento de San Martín; de latitud Sur 6°20’53,5”, longitud Oeste 76°21’21,3”, altitud 850 m.s.n.m.m., zona de vida Bosque Seco Tropical a Bosque Húmedo Pre Montano Tropical. Los tratamientos estudiados fueron: Extracto de Mangifera indica, Jacaranda copaia, Calycophylum spruceanum, Lonchocarpus nicou, Citrus x limonia y Averrhoa carambola. Se empleó el diseño de bloques completamente al azar, con ocho tratamientos, y tres repeticiones. Las variables evaluadas fueron; del patógeno: incidencia en hojas e índice de intensidad de daño; de la planta: número de racimos florales, número de racimos y rendimiento. Los extractos vegetales aplicados, bajo las condiciones ambientales estudiadas, no han reducido la incidencia de mildiu, causado por Plasmopara viticola, observando aumento desde la primera hasta la sexta evaluación, donde llega al 100% de hojas afectadas, así como también, han reducido la incidencia de roya en la cuarta evaluación, causado por Phakopsora euvitis, en la quinta y sexta evaluación se observa aumento de la incidencia, donde llega al 44% de hojas afectadas. El testigo químico, los extractos de A. carambola, J. copaia, y M. indica son los que obtuvieron los mayores rendimientos con 1049,59; 871,04; 633,54 y 632,50 kg.ha-1 respectivamente a diferencia de los demás, debido al número de racimos obtenidos a los 50 y 100 días. Los resultados del análisis de beneficio costo no son alentadores, obteniendo resultados negativos para todos los tratamientos.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licences/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de Tesis - UNSM-Tes_PE
dc.subjectExtractos vegetaleses_ES
dc.subjectMildiues_ES
dc.subjectRoyaes_ES
dc.subjectVides_ES
dc.title“EFECTO DE EXTRACTOS VEGETALES EN Plasmopara viticola y Phakopsora euvitis EN LA Vitis labrusca, SAN MARTÍN – PERÚ”es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.levelTitulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Agrariases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín-Tarapoto. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
thesis.degree.programTitulo Profesionales_PE


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