Show simple item record

dc.contributor.advisorSolórzano Hoffmann, Alfredo Enrique
dc.contributor.authorParedes Flores, Demóstenes
dc.date.accessioned2016-12-20T09:53:05Z
dc.date.available2016-12-20T09:53:05Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.otherITEM@11458-737.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/1585
dc.description.abstractIn order to determine the optimal harvest time of four varieties of rice crop in five seasons and their effect on the millers and grain edibility an experiment was conducted at the Experimental Station "El Porvenir" located at Km 14.5 Marginal Highway South Tarapoto - Juanjui, in clay soil irrigated transplantation between February and July 2000. the challenge of divided plot completely randomized block design with three replications; varieties, Capirona, Selva Alta, Inia 501 Bijao and Line CT 10310 were considered as the main plots and harvest times as subplots. The variety Inia 501 Bijao had the highest percentage of whole grain, up 60% when it was harvested between 30 to 35 after 50% flowering and high jungle variety with the lowest percentage above 51% in harvesting the 35 days after 50% flowering. No significant statistical difference between the yields of the varieties evaluated (7,303,7,531 and 7,587 t / ha) were found when they were harvested at 40,45, and 50 days after 50% flowering. Edibility tests showed that variety is the determining factor of the gelatinization temperature and between harvest times no statistically significant differences were found each other. Varieties (Capirona, High Forest and Line CT 10310) present temperature of Middle / High gelatinization and variety Inia present temperature of 501 Bijao Middle / Low gelatinization. Treatment Selva Alta - 50 days after 50% flowering reached the cost-benefit ratio lower with 46.70% and Linea treatment CT10310-30 days after 50% flowering I report the highest value with 65.90%en_US
dc.description.abstractCon el objeto de determinar el momento óptimo de cosecha de cuatro variedades de arroz en cinco épocas de cosecha y su efecto sobre la Calidad Molinera y Comestible del grano se realizó un experimento en la Estación Experimental “El Porvenir” ubicado en el Km 14,5 de la Carretera Marginal Sur Tarapoto - Juanjui, en un suelo arcilloso bajo riego al trasplante entre Febrero y Julio del 2000. Se utilizó el desafío de parcela divididas en bloques completamente randomizados con tres repeticiones; las variedades, Capirona, Selva Alta, Inia 501 Bijao y Línea CT 10310 fueron considerados como las parcelas principales y las épocas de cosecha como subparcelas. La variedad Inia 501 Bijao obtuvo el mayor porcentaje de grano entero, encima del 60% cuando fue cosechada entre 30 a 35 después del 50% de floración y la variedad Selva Alta con el menor porcentaje, encima del 51 % al realizar la cosecha a los 35 dias después del 50% de floración. No se encontraron diferencias estadísticas significativas entre los rendimientos de las variedades evaluadas (7,303,7,531 y 7,587 t/ha), cuando se cosecharon a los 40,45, y 50 días después del 50% de floración. Las pruebas de calidad comestible demostraron que la variedad es el factor determinante de la temperatura de gelatinización y que entre las épocas de cosecha no se encontraron diferencias estadísticas significativas entre sí. Las variedades (Capirona, Selva Alta y la Línea CT 10310) presentan temperatura de gelatinización Intermedia/Alta y la variedad Inia 501 Bijao presentes temperatura de gelatinización Intermedia/Baja. El tratamiento Selva Alta - 50 días después del 50% de Floración alcanzo la relación Costo-Beneficio más bajo con 46,70% y el tratamiento Linea CT10310-30 días después del 50% de floración reporto el más alto valor con 65,90%.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de tesis - UNSM-Tes_PE
dc.subjectCosechaes_ES
dc.subjectCalidad Molineraes_ES
dc.subjectTrasplantees_ES
dc.subjectSuelos y cultivoses_ES
dc.titleEvaluación del momento óptimo de cosecha de cuatro variedades de arroz (Oryza sativa) al trasplante en el Bajo Mayoes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Agrariases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
thesis.degree.programTítulo Profesionales_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess