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Title: Efectos del inoculante rhizocaj (Rhjzobium laponicum) sobre el rendimiento de soya glvcine máx. (L) merril variedad cristalina en el distrito de Morales
Authors: Maldonado Vasquez, Segundo Dario
Reyes Avalos, Alex German
Keywords: Dosis
Rendimiento de grano
Issue Date: 2002
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Reyes-Avalos, A. G. (2002). Efectos del inoculante rhizocaj (Rhjzobium laponicum) sobre el rendimiento de soya glvcine máx. (L) merril variedad cristalina en el distrito de Morales. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: With the aim(lens) to evaluate different doses of the lnoculante Rhizocaj with Vine-stock You Knock down "61" of the bacterium (Rhizobium japonicum) to determine the effects on the yield of grain of Soy bean and to determine the relation benefit - cost of the best treatment There was realized a comparative test(essay) of 6 treatrnents. where a maximurn yield of grain was reached with T4 (3757 53 Kg/ha) followed(continued) of T3 (3678.12 Kg/ha). The experiment 1 carry out in the Sector Oasis, district of Mulberry trees(moralities), province of St Martin, Region St Martin, in a soil that has the following characteristics: texture sandy Franc, pH = 6 98, rich in potassium (0 .5 meq/100 gr.), High phosphorus (27 O ppm) and average nitrogen. The experimental disposition(regulation) employee was of block Completely Randomizado with six treatments and four repetitions, four ruts for every unit, separated of 0.60m between(among) rows and 0.25 m between(among) plants(floors). obtaining a population of 133332 plants(floors)/ha equivalently to 45 Kg. Of [Attention l Seul le début de votre texte a été traduit] Before the sowing the seed was inoculated with the lnoculante Rhizocaj with Vine-stock You Knock down "61" of agreement to every dosing and later one proceeded to sow. To the four the week there was done the first evaluation of the quantity of nodules by plant(floor) and the second evaluation was realized to the filling pod where a major(b'1gger) number of nodules was obtained in the roots by a major(bigger) activity of the bacterium. In all the treatments a major(bigger} production superior(top) was observed to the witness.
Con el objetivo de evaluar diferentes dosis del Inoculante Rhizocaj con Cepa Tumbes “61" de la bacteria (Rhizobium japonicum) para determinar los efectos sobre el rendimiento de grano de Soya y para determinar la relación beneficio -Costo del mejor tratamiento Se realizó un ensayo comparativo de 6 tratamientos, donde se alcanzó un máximo rendimiento de grano con el Ta {3757.53 Kg/ha); seguido del T3 ( 3678.12 Kg/ha). El experimento se llevó a cabo en el Sector Oasis .distrito de Morales, provincia de San Martín, Región San martín ,en un suelo que tiene las siguientes características ^textura franco arenoso , pH = 6.98 , rico en potasio{0 5 meq/100 gr) .fósforo alto (27.0 ppm) y nitrógeno medio La disposición experimental empleada fue de bloque Completamente Randomizado con seis tratamientos y cuatro repeticiones, cuatro surcos por cada unidad, separados de 0.60m entre hileras y 0.25 m entre plantas, obteniendo una población de 133332 plantas /ha equivalente a 45 Kg. De semilla. Antes de la siembra se inoculó la semilla con el Inoculante Rhizocaj con Cepa Tumbes “61“ de acuerdo a cada dosificación y después se procedió a sembrar. A la cuarta semana se hizo la primera evaluación de la cantidad de nódulos por planta y la segunda evaluación se realizó al llenado de vainas donde se obtuvo un mayor número de nodulos en las ralees por una mayor actividad de la bacteria. En todos los tratamientos se observó una mayor producción superior al testigo.
URI: http://hdl.handle.net/11458/1656
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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