Show simple item record

dc.contributor.advisorPeláez Rivera, Jorge Luís
dc.contributor.authorTorres Flores, Raquel
dc.date.accessioned2016-11-02T19:04:10Z
dc.date.available2016-11-02T19:04:10Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.other6051611
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/175
dc.description.abstractAt present there is much variability of the climate as a result of the accelerated process of deforestation, consumption of fossil :fuels, etc., and their effects are very noticeable in many places on Earth. In our region San Martín, the climatic variability has been very visible in the different epochs of planting of crops, prolonged periods of drought, rising and falling of the rainfall regime~, etc.,, resulting in irregularities in the performance. This research work is oriented in the Environmental Assessment of the influence of climatic conditions in three densities of planting the crop of gherkin, made in the Miraflores Fundo, belong to the San M.artin National University- Tarapoto. There are presents the general background of en:vironmental assessments of the weather conditions made for different crops as well as theoretical definitions of sorne authors with respect to the subject matter. The project consisted of a field researcb to detemñne the behavior of the cultivation ofpickle compared to climatic variations at different times ofthe year. Employment is a randomized complete block design with a factorial arrangement 2x3 (DBCA with 02 times and 03 densities). We also use the Omlcan test with a reliability of 95 %, with the purpose to estimate if there are significant differences between blocks and the two different eras of planting, as weU as the interaction between them. The evaluation was performed through the plant monitoring of the incidence of pests and diseases, as well as an evaluation of tbe impact tbrougb a descriptive analysis in a simple chart of the abiotic environment (water, soil) and the biotic environment (flora and fauna), Considering to the socioeconomic way with bis components of economy, health and safety as points of evaluation of tbe impacts of the climatic variations. In addition tbere was done the comparison of the meteorological information of the project by the meteorological information of 1 O years ago behind (historical boss) by the aim to see die va.riatious of maximum average temperature, minimal average temperature and total rainfall. Key words: Climate variability, pickle.en_US
dc.description.abstractEn la actualidad existe mucha variabilidad del clima como consecuencia del proceso acelerado de la deforestación, consumo de combustibles fósiles, etc., y sus efectos son muy notorios en muchos lugares de la Tierra. En nuestra región San Martin, la variabilidad climática ha sido muy ootoria en las diferentes épocas de siembra de los cultivos, prolongándose a periodos de sequía, aumento y disminución del régimen de lluvias, etc., trayendo como consecuencia irregularidades en el rendimiento. El presente trabajo de Investigación está orientado en la Evaluación Ambiental de la Influencia de las condiciones climáticas en tres densidades de siembra del cultivo de pepinillo, realizado en el Fundo Miratlores, terreno de la Universidad Nacional de San Martin - Tarapoto. Se presenta los antecedentes generales de las evaluaciones ambientales de las condiciones climáticas realizadas de diferentes cultivos así como definiciones teóricas de algunos autores con respecto al tema. El proyecto consistió en una investigación de ,campo para determinar el comportamiento del cultivo de pepinillo frente a las variaciones climáticas en diferentes épocas del año. Se empleó el Diseño de Bloques Completamente al Azar con arreglo factorial 2x3 (OBCA con 02 épocas y 03 densidades). Además se utilizó la prueba de DUNCAN con una confiabilidad de 95%, con la :finalidad de estimar si hay diferencias significativas entre bloques y las dos diferentes épocas de siembra, así como la interacción entre ellas. Se realizó la evaluación fitosa.nitaria a través del monitoreo de la incidencia de plagas y enfermedades, así como la evaluación del Impacto a través de un análisis descriptivo en un cuadro simple del medio abiótico (agua y suelo) y el medio biótico (flora y fauna), considerando al medio socioeronómico con sus componentes de economía, salud y seguridad como puntos de evaluación de los impactos de las variaciones climáticas. Además se hizo la comparación de los datos meteorológicos del proyecto con los datos meteorológicos de hace 1 O años atrás (patrón histórico) con el objetivo de ver las variaciones de temperatura máxima promedio, temperatura mínima promedio y precipitación total.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de Tesis – UNSMes_PE
dc.subjectEvaluaciónes_PE
dc.subjectambientales_PE
dc.subjectinfluenciaes_PE
dc.subjectcondicioneses_PE
dc.subjectclimáticases_PE
dc.subjectdensidadeses_PE
dc.subjectsiembraes_PE
dc.subjectcucumises_PE
dc.subjectsativuses_PE
dc.subjectLes_PE
dc.subjectPepinilloes_PE
dc.subjectfundoes_PE
dc.subjectMirafloreses_PE
dc.subjectMartínes_PE
dc.titleEvaluación ambiental de la influencia de las condiciones climáticas en 3 densidades de siembra del (cucumis sativus L.) “Pepinillo” fundo Miraflores – San Martínes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineIngenieria Ambientales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín.Facultad de Ecologíaes_PE
thesis.degree.nameIngeniero Ambientales_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess

Indexado por: