Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/1883
Title: Efecto de número de podas en el cultivo de piñón (Jatropha Curcas l.), en el distrito de Juan Guerra- San Martín
Authors: Cueva Benavides, Armando Duval
Pezo Valles, Abel
Keywords: Cultivo de Piñón (Jatropha Curcas l.)
Familia Euphorbiaceae
Issue Date: 2009
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Pezo-Valles, A. (2009). Efecto de número de podas en el cultivo de piñón (Jatropha Curcas l.), en el distrito de Juan Guerra- San Martín. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: White Pinion (Jatropha curcas L.) is a shrub belonging to the Euphorbiaceae family. Native to Central America and Mexico but today is found throughout the tropical and subtropical zone. Can live 30-50 years and withstand periods of prolonged drought. Plants and seeds are inedible because curcin and diterpenas containing these alkaloids are albumins and toxic to humans and animals. That is why in the San Martin region is used as a fence to protect homes and farms in the countryside. In the San Martin region has started 2007 Pinion project at the research and promotion of the culture, as part of the Regional Biofuels Program "PROBIOSAM" with support from the Regional Agricultural Directorate St. Martin in strategic partnerships with public institutions as INIA, SENASA and private as GTZ, Group Tello, SNV (Netherlands); carrying out actions aimed at finding technological alternatives for clean energy crops that do not affect the environment, including the cultivation Pinion. In this context, the present research seeks to find exactly optimal agronomic responses by pruning and thus contribute to the productive devel
El Piñón blanco (Jatropha curcas L.) es un arbusto que pertenece a la familia Euphorbiaceae. Nativa de América Central y México pero hoy en día se encuentra en toda la zona tropical y subtropical. Puede vivir 30 a 50 años, y soportar épocas de sequías prolongadas. Las plantas y semillas no son comestibles, debido a que contienen curcina y diterpenas, estas son albuminas y alcaloides tóxicos para el ser humano y animales. Es por ello que en la región San Martín es utilizado como cerco para proteger las viviendas o chacras en el campo. En la región San Martín se ha iniciado el año 2007 el proyecto Piñón, a nivel de investigación y promoción del cultivo, como parte del Programa Regional de Biocombustibles “PROBIOSAM” con el apoyo de la Dirección Regional Agraria San Martín en alianzas estratégicas con instituciones públicas como INIA, SENASA y privadas como GTZ, Grupo Tello, SNV (Holanda); realizando acciones orientadas en la búsqueda de alternativas tecnológicas de cultivos energéticos limpios que no afecten el medio ambiente, entre ellos el cultivo del Piñón. Bajo este contexto, el presente trabajo de investigación precisamente busca encontrar respuestas agronómicas óptimas mediante las podas y de esta manera contribuir al desarrollo productivo del Piñón.
URI: http://hdl.handle.net/11458/1883
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEM@11458-61.pdf1.96 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons