Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/1920
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPezo Carmelo, Edilberto
dc.contributor.authorCaballero Ramirez, Shirley Banessa
dc.contributor.authorJara Chota, Victor Alejandro
dc.date.accessioned2016-12-20T09:53:55Z
dc.date.available2016-12-20T09:53:55Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationCaballero-Ramirez, S. B. & Jara-Chota, V. A. (2015). Impacto de la roya en el crecimiento económico de la provincia de San Martín 2009 – 2013. Tesis para optar el grado de Economista. Facultad de Ciencias Económicas, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.es_PE
dc.identifier.otherITEM@11458-654.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/1920
dc.description.abstractSan Martin Region has 584 health committees covering more than 16 thousand coffee farmers, of which 98% received agricultural inputs to control stripe rust, besides being trained in issues of agronomic crop management through pruning, fertilizing or plant Fertilizers and soil improvement, in order to deliver a strong plant for better and higher productivity Coffee rust is considered one of the most catastrophic diseases throughout history plants. It is within the seven plagues and / or plant disease that has left major losses in the last 100 years. It is the main phytosanitary problem of high impact for coffee production. Losses in Latin America is estimated at 30% of the crops. The research aims to determine the impact of rust on economic growth of the Province of St. Martin in the period 2009 - 2013, through signing techniques, information gathering, which was used for the development of this research . It is experimental: since the study variables are manipulated; Design Pre - experimental: because the variable is measured in two time periods other than this way to solve the issues raised, also for the analysis and interpretation of data programs Excel, SPSS and Word is used by tables and graphs.en_US
dc.description.abstractLa Región San Martín cuenta con 584 Comités de Sanidad que agrupan a más de 16 mil agricultores cafetaleros, de los cuales el 98% recibió insumos agrícolas para controlar la roya amarilla, además de haber sido entrenados en temas de manejo agronómico del cultivo a través de podas, fertilizaciones o abonamientos de la planta y el mejoramiento del suelo, con la finalidad de obtener una planta fuerte para una mejor y mayor productividad La roya del café es considerada una de las enfermedades de plantas más catastróficas de toda la historia. Está dentro de las siete pestes y/o enfermedades de las plantas que ha dejado mayores pérdidas en los últimos 100 años. Es el principal problema fitosanitario de alto impacto para la caficultura. Las pérdidas en América Latina se calculan en 30% de las cosechas. La investigación tiene como objetivo conocer el impacto de la Roya en el crecimiento económico de la Provincia de San Martín en el periodo 2009 – 2013, a través de las técnicas de fichaje, levantamiento de información, que se utilizó para el desarrollo de la presente investigación. Es de tipo Experimental: ya que las variables en estudio serán manipuladas; de diseño Pre - experimental: ya que se medirá la variable en dos periodos de tiempo distintos de esta manera dar solución a la problemática planteada, así mismo para el análisis e interpretación de los datos se utilizara los programas de Excel, Spss y Word, mediante tablas y gráficos.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martín. Fondo Editoriales_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es*
dc.sourceRepositorio - UNSMes_PE
dc.subjectCrecimiento económicoes_ES
dc.subjectRoyaes_ES
dc.titleImpacto de la roya en el crecimiento económico de la provincia de San Martín 2009 – 2013es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.disciplineEconomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias de Económicases_PE
thesis.degree.nameEconomistaes_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#5.02.01es_PE
renati.author.dni47022380es_PE
renati.author.dni47128898es_PE
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3411-5987es_PE
renati.advisor.dni05403402es_PE
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/nivel#tituloProfesionales_PE
renati.discipline311016es_PE
renati.jurorSousa Fernandez, Renigeres_PE
renati.jurorArevalo Cueva, Olga Adrianaes_PE
renati.jurorBernal Lozano, Hugo Eliases_PE
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1es-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis-
Appears in Collections:(Br.) Economía
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEM@11458-654.pdf2.29 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons