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Title: Diagnostico nutricional de la vid borgoña negra isabelita (vitis labrusca) en San Antonio de Cumbaza región San Martín
Authors: Paredes Tenazoa, Victor Hugo
Paredes Tenazoa, Victor Hugo
Keywords: Diagnostico
Nutricional
Issue Date: 2002
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Paredes-Tenazoa, V. H. (2002). Diagnostico nutricional de la vid borgoña negra isabelita (vitis labrusca) en San Antonio de Cumbaza región San Martín. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: In order to determining the nutritíonal diagnosis of the vine (Vitis labrusca); ít was carried out an experiment, located in San Antonio's district, located 12 Km. of the city of Tarapoto, located to latitude 06º 25' and longitude 76º 25' to 430 m.s.n.m. The conduction of the experiment was carried out in established plantations approximately 8 years old. The used experimental design was of Block Totally at random (DBCA) with factorial arrangement 3 x 2 and 3 observations for treatment, for the statistical squares of ANOVA and OUNCAN. They were carried out floor analysis and leaves in the different treatments for to see the behavior of those nutrients that they exist in the plant like in the soil, for this way can to díagnose for future fertilizations of as much as it either needs the plant of sorne mineral to the floor or the part to foliate. The three fields (Blocks) that were executed they were in different levels or natural spaces (Slope, Hill and The Vineyards) where the plantations were driven by the farmer and the investigator, for this way to realizate out the sampling of the analyses and the conduction of the parcels during ali their cycle, from the pruning until the production or crop. They were carried out five applications with the purpose of to prevent and to control the fungous illnesses during the development of the experiment, in total form of the arbor, using the chemical product Metaloxil + Mancozeb (Hieloxil) to the dose of 60 gr/20 lt of water, that blended with an adherent (Agridex) to the dose of 1 O ml/20 lt of water; these applications avoided the 68 presence of the attack of the Mildiu (Plasmopora vitícola) one of the íllnesses of more frequency in the cultivation of the vine. The parameters that were evaluated were: Floor sampling and plants, days to the brotacion, days to the floracion, days to the one clotted of fruits, days to the maturation, days to the crop, and with the obtained yields it was carried out the economic analysis of each place or natural spaces (Slope, Hill and the Vineyards).
Con el objeto de determinar el diagnóstico nutricional de la vid (Vitis labrusca); se realizó un experimento, ubicado en el distrito de San Antonio, situado a 12 Km. de la ciudad de Tarapoto, situada a latitud 06º 25' y longitud 76º 25' a 430 m.s.n.m. La conducción del experimento se realizó en plantaciones establecidas de aproximadamente 8 años. El diseño experimental utilizado fue el de Bloque Completamente al Azar (DBCA) con arreglo factorial 3 x 2 y 3 observaciones por tratamiento, para los cuadros estadísticos de ANVA y DUNCAN. Se realizaron análisis de suelo y hojas en los diferentes tratamientos para ver el comportamiento de aquellos nutrientes que existen en la planta como en el suelo, para así poder diagnosticar para futuras fertilizaciones de cuanto necesita la planta de algún mineral ya sea al suelo o a la parte foliar. Los tres campos (Bloques) que se ejecutaron fueron en diferentes niveles o espacios naturales (Bajada, Loma y Las Viñas) donde las plantaciones fueron conducidas por el agricultor y el investigador, para así realizar el muestreo de los análisis y la conducción de las parcelas durante todo su ciclo, desde de la poda hasta la producción o cosecha. Se realizaron cinco aplicaciones con el propósito de prevenir y controlar las enfermedades fungosas durante el desarrollo del experimento, en forma total del parral, utilizando el producto químico Metaloxil + Mancozeb (Hieloxil) a la dosis de 60 gr/20 lt de agua, que mezclado con un adherente (Agridex) a la dosis de 1 O ml/20 lt de agua; estas aplicaciones evitaron la presencia del ataque del Mildiu (Plasmopora vitícola) una de las enfermedades de mayor frecuencia en el cultivo de la vid. Los parámetros que se evaluaron fueron: Muestreo de suelo y plantas, días a la brotación, días a la floración, días al cuajado de frutos, días a la maduración, días a la cosecha y con los rendimientos obtenidos se realizó el análisis económico de cada lugar o espacios naturales (Bajada, Loma y las Viñas).
URI: http://hdl.handle.net/11458/291
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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