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dc.contributor.advisorFlores García, Eybis José
dc.contributor.authorCampos Varela, Nadia Alina
dc.date.accessioned2016-11-02T19:10:22Z
dc.date.available2016-11-02T19:10:22Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.otherT-FAGRO_ING0314
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/499
dc.description.abstractThe objective was to evaluate the effect of dose of vegetable extracts in the control of C. longissima in Laboratory and hothouse of the UNSM - T. For the test in Laboratory it gathered samples of leaves of Lactuca saliva L affected with the illness. The extracts got ready weighing 100 g of each plant. The leaves were crushed in a mortar and a pylon, the seeds were milled adding distilled water and macerating for 24 h. For this test the Design was used Totally at random (DCA} with factorial arrangement 10 (you plant} x 4 (dose: O mi, 1 mi, 2 mi and 4 mi) and the duncan test (at the 0,05). In this test the extracts of Ch. ambrosoides (1ml), A indica (1 mi, 2 mi and 4 mi), R. communis (1 mi) and S. torvum (4 mi and 2 mi), they obtained positiva effect on C. longissina with averages of size of colony of 1,582; 1,579; 1 ,54; 1,384; 1 ,537; 1 ,384 and 1 ,38 cm respectively, being statistically inferior to the witness (2,3 cm). In the hothouse phase, a design was used totally at random (DCA) of 7 treatments with 5 observations and the test of Duncan at the 0,05: obtaining results for the percentage of incidence with the extracts of S. torvum (20 mili) Rosa sp (20 mili) and Ch. ambrosioides (10 mili) with 23, 18%; 33% and 26, 1% respectively, also for the number of stains for leaf with 3,26; 3,54 and 6,2 stains. For the percentage of severity the extracts of S. torvum and A indica they had percentage of AFA of 2,46% and 1,24% reaching grade respectively 1 and for the percentage of efficiency of extracts they were A. it indicates, S. toNum and Rosa sp., those that had 91,66%; 91,22% and 89,64% respectively in the control of C. longíssíma.en_US
dc.description.abstractEl objetivo fue evaluar el efecto de dosis de extractos vegetales en el control de C. longissima en Laboratorio e invernadero de la UNSM - T. Para la prueba en Laboratorio se recolectarón muestras de hojas de Lactuca saliva L afectadas con la enfermedad. Los extractos se prepararon pesando 100 g de cada planta. Las hojas se trituraron en un mortero y un pilón, las semillas se molieron agregando agua destilada y macerando por 24 h. Para esta prueba se utilizó el Diseño Completamente al AzJJr (DCA) con arreglo factorial 1 o (plantas) x 4 {dosis: O mi, 1 mi, 2 mi y 4 mi) y la prueba de duncan (al 0,05). En esta prueba los extractos de Ch. ambrosoides (1ml), A. indica (1 mi, 2 mi y 4 mi), R. communis (1ml) y S. torvum (4 mi y 2 mi), obtuvieron efecto positivo sobre C. longíssina con promedios de tamaño de colonia de 1,582; 1,579; 1,54; 1,384; 1,537; 1 ,384 y 1 ,38 cm respectivamente, siendo estadísticamente inferiores al testigo (2,3 cm). En la fase de invernadero, se utilizó un diseño completamente al azar (DCA) de 7 tratamientos con 5 observaciones y la prueba de Duncan al 0,05: obteniendo resultados para el porcentaje de incidencia con los extractos de S. torvum (20 mili) Rosa sp (20 mln) y Ch. ambrosioides (10 mili) con 23, 18 %; 33 % y 26, 1 % respectivamente, también para el número de manchas por hoja con 3,26; 3,54 y 6,2 manchas. Para el porcentaje de severidad los extractos de S. torvum y A indica tuvieron porcentaje de AFA de 2,46 % y 1,24 % alcanzando grado 1 respectivamente y para el porcentaje de eficiencia de extractos fueron A. indica, S. torvum y Rosa sp., los que tuvieron 91,66 %; 91,22 % y 89,64 % respectivamente en el control de C. longissima.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de Tesis – UNSMes_PE
dc.subjectEfectoses_PE
dc.subjectextractoses_PE
dc.subjectvegetaleses_PE
dc.subjectparaes_PE
dc.subjectcontrolares_PE
dc.subjectcercosporaes_PE
dc.subjectlongissimaes_PE
dc.subjectaisladoes_PE
dc.subjectlechugaes_PE
dc.subjectlactucaes_PE
dc.subjectsativaes_PE
dc.subjectlaboratorioes_PE
dc.subjectinvernaderoes_PE
dc.title“Efectos de extractos vegetales para controlar cercospora longissima aislado de lechuga (lactuca sativa L.) en laboratorio e invernadero”es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Agrariases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
thesis.degree.programTítulo Profesionales_PE


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