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Title: Estudio de diferentes dosis de microorganismos benéficos en el rendimiento del cultivo de frijol (phaseolus vulgaris L.) variedad allpa poroto en Lamas
Authors: Alvarado Ramirez, Jaime Walter
Fababa Rios, Dan Stene
Keywords: Estudio
Rendimiento
Vulgaris
Issue Date: 2016
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Fababa-Rios, D. S. (2016). Estudio de diferentes dosis de microorganismos benéficos en el rendimiento del cultivo de frijol (phaseolus vulgaris L.) variedad allpa poroto en Lamas. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: Detailed in the following work of study entitled: "Study of Different Doses of Beneficia! Organisms in the Performance of the Cultivation of Common Sean (Phaseolus vulgaris L.) Variety Allpa Sean in Lamas" whose objectives were to evaluate the effect of applications of four doses of beneficia! microorganisms in the crop yield of common bean (Paseolus vulgaris L.) using variety Allpa bean in the town of Lamas, and at the same time to determine the most appropriate dose and its influence on the increase in performance and its economic analysis of the crop. "The Pacific" farm, property of Mr. Jorge Luis Pelaez Rivera, was the place of performance of the investigation, located politically in the district and province of Lamas, San Martin department. We used the Randomized Complete Block Design (RCBD) with six treatments and four blocks. The variables used were: plant height (cm), number of pods per plant, length of the scabbard for plant, diameter of the sheath by plant, seed weight per plant (g), performance kg. ha-1, and economic analysis. The sowing was carried out on August 11 and the harvest on November 11, 2014. The results obtained indicate that the dose of 800 kg. ha-1 of beneficia! microorganisms, turned out to be the treatment that determined the greatest effect on performance and b/c of the cultivation of beans (Phaseolus vulgaris), Allpa bean variety under the edaphoclimatic conditions of the town of Lamas with 3,573.70 kg. ha-1 and with a benefit/cost with 1.18 and a net profit of S /. 267. 78, Nuevos Soles per hectare.
Se detalla en el siguiente trabajo de estudio titulado: "Estudio de Diferentes Dosis de Microorganismos Benéficos en el Rendimiento del Cultivo de Frijol (Phaseolus vulgaris L.) Variedad Allpa Poroto en Lamas" cuyos objetivos fue de evaluar el efecto de las aplicaciones de cuatro dosis de microorganismos benéfico en el rendimiento del cultivo del frijol (Paseolus vulgaris L.), usando la variedad Allpa Poroto en la localidad de Lamas, y al mismo tiempo determinar la dosis más adecuada y su influencia en el incremento del rendimiento y su respectivo análisis económico del cultivo. Se desarrolló en el Fundo "El Pacífico" de propiedad del Sr. Jorge Luís Peláez Rivera, ubicado en el distrito y provincia de Lamas. Se empleó el diseño estadístico de bloques completamente al azar (DBCA) con seis tratamientos y cuatro bloques. Las variables empeladas fueron: Altura de planta (cm), número de vainas por planta, longitud de la vaina por planta, diámetro de la vaina por planta, peso de semilla por planta (g), rendimiento kg.ha-1 , y análisis económico. La siembra se efectuó el 11 de Agosto, cosechándose el 11 de Noviembre de 2014. Los resultados obtenidos indican que la dosis de 800 kg.ha-1 de microorganismos benéficos, resultó ser el tratamiento que determinó el mayor efecto en el rendimiento y B/C del cultivo de frijol (Phaseolus vulgaris), variedad Allpa Poroto bajo las condiciones edafoclimáticas de la localidad de Lamas con 3,573. 70 kg.ha-1 y con un Beneficio/Costo con 1.18 y un beneficio neto de SI. 267.78, Nuevos Soles por hectárea.
URI: http://hdl.handle.net/11458/613
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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