Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/630
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorOrmeño Luna, Javier
dc.contributor.authorEstrella Tenazoa, Saul
dc.date.accessioned2016-11-02T19:12:20Z
dc.date.available2016-11-02T19:12:20Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationEstrella-Tenazoa, S. (2015). Requerimiento nutricional del cultivo de ajonjolí (sesamun orientale L.) bajo condiciones agroclimáticas de la localidad de la banda de shilcayo- E. E. Juan Bernito. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/630
dc.description.abstractThe research was conducted in 2013 at the lnstítute of Tropical Crops (ICT), Experimental Station Juan Bernito district of Shilcayo geographically located at 06 º 30 '07" south latitude and 76 º 20' 09 " west longitude with an altitude of 360 msnmm. The work consisted of evaluating the "nutritional requirement of the crop of sesame (Sesamum orienta/e L.) under agro-climatic conditions of the locality Shilcayo Bernito Juan-ee" applied according to soil test NPK in an area of 191 m2 with 7.5 cm spacing between plants, 30 cm between groove street between treatments 1 m and 2m Street between machining blocks in soil; the application of fertilizers will be made at time of planting and at two months after planting. The treatments were TO (control), T1 (10/25/25), T2 (50-20-50), T3 (75-30-75), assessments were performed every 7 days. Design was completely randomized with tour treatments and three blocks. Variables evaluated and analyzed statistically were: plant height, stem diameter, % chlorophyll, days to flowering, fruiting and crop, number of branches, fruit weight, seed weight, yield, plant tissue analysis, oíl volume. Statistical analysis showed that this treatment T3 gets better result in height, stem diameter, % chlorophyll, fruit weight, number of branches, oil volume and improves plant phenological stage.en_US
dc.description.abstractLa investigación se llevó a cabo en el año 2013 en el Instituto de Cultivos Tropicales (ICT), Estación Experimental Juan Bernito del Distrito de la Banda de Shilcayo, ubicada geográficamente a 06º 30' 07" latitud sur y 76º 20' 09" latitud· oeste con una altitud de 360 msnmm. El trabajo consistió en evaluar el "Requerimiento nutricional del cultivo de ajonjolí ( Sesamun orienta/e L.) bajo condiciones agroclimáticas de la localidad Banda de Shilcayo-e.e Juan Bemito" aplicando según el análisis de suelo NPK en una área de 191 m2 con distanciamiento 7,5 cm entre plantas, 30 cm entre surco, 1m de calle entre tratamientos y 2m de calle entre bloques en suelo mecanizado; la aplicación de los fertilizantes se realizará al momento de la siembra y a los dos meses después de la siembra. Los tratamientos evaluados fueron el TO (testigo), T1 (25-10-25), T2 (50-20-50), T3 (75-30-75), las evaluaciones se realizaron cada 7 días. Se usó el diseño completamente al azar con cuatro tratamientos y tres bloques. Las variables evaluadas y analizadas estadísticamente fueron: Altura de planta, diámetro del tallo, % de clorofila, días a la floración, fructificación y cosecha, número de ramas, peso del fruto, peso de la semilla, rendimiento, análisis de tejido vegetal, volumen de aceite. El análisis estadístico permitió concluir que el tratamiento T3 obtiene mejor resultado en altura, diámetro de tallo, % de clorofila, peso del fruto, número de ramas, volumen de aceite y mejora la etapa fenológica de la planta.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martín. Fondo Editoriales_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es*
dc.sourceRepositorio - UNSMes_PE
dc.subjectRequerimientoes_PE
dc.subjectNutricionales_PE
dc.titleRequerimiento nutricional del cultivo de ajonjolí (sesamun orientale L.) bajo condiciones agroclimáticas de la localidad de la banda de shilcayo- E. E. Juan Bernitoes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni44354948es_PE
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3584-1451es_PE
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3584-1451es_PE
renati.advisor.dni01131857es_PE
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/nivel#tituloProfesionales_PE
renati.discipline811117es_PE
renati.jurorCerna Mendoza, Agustines_PE
renati.jurorLeveau Guerra, Luis Albertoes_PE
renati.jurorBarrera Lozano, Marvines_PE
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1es-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis-
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFCA_32.pdf2.7 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons