Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/681
Title: Seleccion participativa de variedades locales promisorias de (coffea arabica) en productividad y tolerancia a roya (Hemileia vastatrix) en la región San Martín
Authors: Cueva Benavides, Armando Duval
Vasquez Tenazoa, Antony
Keywords: Seleccion
Participativa
Variedades
Locales
promisorias
Coffea
Arabica
Issue Date: 2015
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Vasquez-Tenazoa, A. (2015). Seleccion participativa de variedades locales promisorias de (coffea arabica) en productividad y tolerancia a roya (Hemileia vastatrix) en la región San Martín. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: This research entitled "Participatory variety selection of local promising of Coffea arabica in productivity and tolerance to roya (Hemileia vastatrix) in San Martin region" had as development sites four provinces (Lamas, El Dorado, Huallaga and Rioja). In arder to conduct a participatory selection via surveys to coffee farmers, considering the health status of agricultura! practices that take place on their land determining four variety (yellow caturra, pache, catuai and national). This study included an analysis of the quantitative variables in the four provinces of a completely randomized design 4x2 with two components under study: altitude and variety: Altitude includes two levels of 800-1000 and 1000-1200 meters above sea level. Varieties include the following: pache, national, red and yellow caturra; each province had an evaluation according to the criteria and scales in the methodology of this study. The dependent variables analyzed are fruit size, number of internodes, roya tolerance. Keywords: Roya tolerance, productivity, altitude.
El presente trabajo de investigación titulado "Selección Participativa de Variedades locales promisorias de (Coffea arabica) en productividad y tolerancia a roya (Hemileia vastatrix) en la región San Martín" se llevó a cabo en cuatro provincias de la Región San Martin (Lamas, El Dorado, Huallaga y Rioja) con la finalidad de realizar una selección participativa a través de encuestas a los agricultores cafetaleros, considerando el estado sanitario de las prácticas agrícolas que se realizan en sus parcelas determinando cuatro variedad ( caturra amarilla, pache, Catuaí y nacional). El estudio comprendió de un análisis de las variables cuantitativa en las provincias de un diseño completamente al azar de 4x2 con dos componentes en estudio: altitud y variedad: La altitud comprende de dos niveles de 800 - 1000 y 1000 - 1200 m.s.n.m. Las variedad están comprendidas por pache, nacional, caturra roja y caturra amarilla, en cada provincia se realizaron las evaluaciones de acuerdo a los criterios y escalas establecidas en la metodología del presente estudio. Las variables dependientes que se analizaron son: Tamaño de frutos, Número de Entrenudos, Tolerancia a roya. Palabras claves: Tolerancia a Roya, productividad, altitud.
URI: http://hdl.handle.net/11458/681
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFCA_79.pdf1.76 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons