Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/704
Title: Características y efecto biocida de productos vegetales para el control de pseudoperonospora cubensis, en el cultivo de pepinillo (cucumis sativus), en Lamas-San Martín
Authors: Flores Garcia, Eybis Jose
Pezo Davila, Dilmer
Keywords: características
Efecto
Biocida
Cubensis
Cucumis
Sativus
Issue Date: 2015
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Pezo-Davila, D. (2015). Características y efecto biocida de productos vegetales para el control de pseudoperonospora cubensis, en el cultivo de pepinillo (cucumis sativus), en Lamas-San Martín. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: The paper titled Characteristics and Biocidal Effects of plant products for the control of Pseudoperonospora cubensis in cucumber cultivation (Cucumis sativus) in Lamas - San Martín. In order to evaluate the biocidal effect of plant extracts and chemicals comparad to control mildew fungicida on (Pseudoperonospora cubensis) disease affecting the cultivation of gherkin (Cucumis sativus) in the Province of Lamas a test was developed in the horticultura! field "The Pacific" Jorge Luis Pelaez of Rivera, under the design of randomized complete block design (RCBD). We studied 1 O treatments referred to different doses of plant extracts including China Onion, Horsetail, paradise tree, Papaya and Neem and chemicals as Hieloxil Mix 72, Curtine V, Homai W. P. Antracol 70% PM. We evaluated the disease symptoms including the diameter and number of spots on the leaves, allowing to determine the incidence and severity of disease. They also evaluated the diameter, length and weight of the fruits. All plant extracts employees showed biocidal effects reducing leaf area affected and hence increased pathogen (Pseudoperonospora cubensis), both in the upper and middle part of the plant. The extract of Allium fistulosum with 40 mi / I of water showed a lower percentage of leaf spots (between 16% and 27%) followed Equisetum arvense extract 40 mi/ I of water that had 68% efficiency, obtaining greater diameter and length of these fruits. Key Word: Biocides organic downy mildew, Extracts, pathogen.
El trabajo de investigación titulado "Características y Efectos Biocida de Productos Vegetales Para el control de Pseudoperonospora cubensis, en el Cultivo de Pepinillo (Cucumis sativus), en Lamas - San Martín". Tuvo como objeto: evaluar el efecto biocida de extractos vegetales y comparado con el control químicos de fungicidas sobre Mildiu (Pseudoperonospora cubensis) enfermedad que afecta al cultivo de Pepinillo (Cucumis sativus) en la Provincia de Lamas, se desarrolló un ensayo en el campo hortícola "El Pacífico" del lng. Jorge Luis Peláez Rivera, bajo el Diseño de Bloques Completamente al Azar (DBCA). Se estudiaron 1 O tratamientos referidos a diferentes dosis de extractos vegetales entre ellos, Cebolla China, Cola de Caballo, Árbol de paraíso, Papaya y Neem y productos químicos como Hieloxil Mix 72, Curtine - V, Homai W. P. Antracol 70% PM. Se evaluaron los síntomas de la enfermedad entre ellos el diámetro y número de manchas presentes en las hojas, lo que permitió determinar la incidencia y severidad de la enfermedad. Se evaluó además el diámetro, la longitud y el peso de los frutos. Todos los extractos vegetales empleados mostraron efectos biocida reduciendo el área foliar afectado y por ende el incremento del patógeno (Pseudoperonospora cubensis), tanto en la parte media y alta de la planta.El extracto del Allium fistulosum con 40 ml/t de agua presentó menor porcentaje de manchas por hoja (entre 16% y 27%), seguido del extracto Equisetum aNense con 40 mili de agua que tuvieron eficacia del 68%, obteniendo con estos mayor diámetro y longitud de frutos. Palabra claves: Biocidas, Orgánico, Mildiu Velloso, Extractos, Patógeno.
URI: http://hdl.handle.net/11458/704
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFCA_28.pdf2.28 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons