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Title: Propagación in vitro de piña (ananas comosus L merr), utilizando yemas axilares
Authors: Sandoval Rojas, Jorge
Delgado Haya, Henri
Keywords: Propagación
Vitro
Piña
Ananas
Comosus
Yemas
Issue Date: 2004
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Delgado-Haya, H. (2004). Propagación in vitro de piña (ananas comosus L merr), utilizando yemas axilares. Tesis de ingeniería para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: Our research had the following objectives: Developing a plant tissue culture media for in vitro differentiation of lateral buds in pineapple (Ananas comosus L. Merr.) obtained from field grown suckers, standardizing a optimal concentration of Benzilamino- purine (6-BAP) for in vitro shoot multiplication of pineapple and establishing a procedure for acclimatizing pineapple plantlets obtained in vitro. The culture media for differentiation was established after evaluation of lateral bud development using three treatments with Murashige & Skoog ( 1962) basal salts full strength. The best response differentiating lateral buds was obtained in a medium supplemented with Sucrose (30 g/I), 6-BAP (2mg/I) + Naftalene-acetic acid (ANA) 2mg/I and pH= 5.7. Our results suggest that optima! concentration for 6-BAP for shoot multiplication was 1.0 mg/I in a M&S basal SAL T culture medium. We have developed an efficient procedure for in vitro propagating and acclimatizing previously rooted pineapple (Ananas comosus L. Merr.) plantlets. lt will let us apply these techniques to mass propagation of new cultivars o "refreshing" the already used in San Martín.
El presente trabajo de investigación tuvo como objetivos: Desarrollar un medio de cultivo para la diferenciación bajo condiciones de cultivo in vitro de yemas laterales provenientes de brotes. Estandarizar una concentración de 6-BAP, para la , multiplicación de piña bajo condiciones in vitro. Establecer un procedimiento para la aclimatación de plántulas de piña propagadas in vitro. El medio de cultivo para la diferenciación fue determinado evaluando el comportamiento de yemas laterales de Ananas comosus L. Merr. en tres tratamientos cuyo medio básico fue el de Murashige y Skoog (MS), las yemas que mejor respuesta tuvieron a la diferenciación fueron cultivadas en el medio conteniendo sales M&S a concentración total + Suerosa 30 g/L + 6-BAP 2mg/I + ANA 2mg/I y pH= 5.7. La concentración optima de 6-BAP, para la multiplicación de plántulas fue la de 1.0 mg/I, en medio de cultivo MS. Se ha desarrollado un procedimiento eficiente para la propagación y aclimatación de plántulas de Ananas comosus L. Merr. enraizadas in vitro, posibilitando la aplicación de ésta técnica a la producción masiva de nuevos cultivares o el "refrescamiento" de los ya existentes en la Región San Martín.
URI: http://hdl.handle.net/11458/732
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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