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dc.contributor.advisorPezo Gonzáles, Mario
dc.contributor.authorArmas Ugarte, Sandra
dc.date.accessioned2016-11-02T19:02:24Z
dc.date.available2016-11-02T19:02:24Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.other21'2'00136
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/74
dc.description.abstractPresent study has as an objective to analyse the Productive Chain of Hard Yellow Corn in the Region San Martin; employing as a tool of analysis the method of Porter's Value Chain which analysed the production and trading into Region San Martin. Also it was considered FODA analysis to evaluate the half-view of sector, which conducted us to elaborating development strategies, finally used the method of the Five Porter's Competitive Forces, as a determining factor of sector competitivity. After realizing a description and analysis to international, national and regional level of cornfarmer sector, analysed the value chain; producers have limited knowledge of market, deficient agricultura! handling on cultivation and postharvest, seed and raw material access problems, and scarse organization of producers. Production volumes of trading and processing enterprises are insufficient to be able keeping on representative-dealer power in the market. Gross margin of trading (GMT) to leve! of producers is of 16.67% with traditional sowing, 31.52% with direct sowing, and 29.18% with minimum tillage machined by under irrigation. To level of rural collector the GMT was of 11.11%. For intermediaries and traders the GMT was 6.25% and 11.76% respectively in the inter and extra regional market; finally for processing enterprises of balanced food the GMT was of 31.82% and 81.09% to poultry. Global efficiency determined as for average yielding per hectare into Region was below national average, covering 56.94% on national yielding and global efficiency on paid price to the farmer of region was 21.57% lower on paid price to national level. With respect to the half-view of cornfarmer sector of Region San Martin exist comparative advantages: able soils, favorable climate conditions, human resources enabled for agricultura! handling, improved variety, among other advantages that heeding adequately we can get the competitivity. According to the analysis of competitive forces: introduction of a new industrial and/or poultry plant is not a menace to the sector; industrial rivalry is minimum and sums up on competence for acquiring grain of good quality with a good price in production areas; dealer power of suppliers is great than a cornfarmer; competitivity of producer reflects on grain quality that offer, involving post-harvest handling; menace for the sector consists substitute products; to national level considers for the imported maize from USA, Argentina, Bolivia and Brasil, and menace to regional level, will present by saturation of production that added this the importation will be affecting to the producer fundamentally on product price.en_US
dc.description.abstractEl presente estudio tiene como objetivo analizar la Cadena Productiva del Maíz Amarillo Duro en la Región San Martín; empleando como herramienta de análisis el método de la Cadena de Valor de Porter con la cual se analizó la producción y comercialización en la región San Martín. También se consideró el análisis FODA para evaluar el entorno del sector, la misma que nos conllevó a elaborar las estrategias de desarrollo, finalmente se usó el método de Las Cinco Fuerzas Competitivas de Porter, como factor determinante de la competitividad del sector. Después de realizar una descripción y análisis a nivel internacional, nacional y regional del sector maicero, se llegaron a las siguientes conclusiones: De acuerdo al análisis de la cadena de valor; los productores tienen escaso conocimiento de mercado, deficiente manejo agronómico del cultivo y post cosecha, problemas de acceso a semillas e insumos y la escasa organización de los productores. Los volúmenes de producción de las comercializadoras y empresas procesadoras son insuficientes para poder mantener un poder negociador representativo en el mercado. El margen bruto de comercialización (MBC) a nivel de productores es de 16.67% con siembra tradicional, 31.52% con siembra directa y 29.18% con labranza mínima mecanizada bajo riego. A nivel de acopiador rural el MBC fue de 11.11 %. Para intermediarios y comercializad oras el MBC fue 6.25 y 11.76% respectivamente en los mercados lnter y extra regionales; finalmente para empresas procesadoras de alimentos balanceados el MBC fue de 31.82% y 81.09% para avícolas. La eficiencia global determinada en cuanto al rendimiento promedio por hectárea de la región estuvo por debajo del promedio nacional, cubriendo el 56.94% del rendimiento nacional y la eficiencia global en precio pagado al agricultor de la región fue de 21.57% inferior al precio pagado a nivel nacional. Respecto al entorno del sector maicero de la Región San Martín existen ventajas comparativas: suelos aptos, condiciones climáticas favorables, recursos humanos capacitados en manejo agronómico, variedad mejorada, entre otras ventajas que atendiendo adecuadamente podemos lograr la competitividad. Según el Análisis de las Fuerzas Competitivas: la introducción de una nueva planta industrial y/o avícola no es una amenaza para el sector; la rivalidad industrial es mínima y se resume en competencia por adquirir el grano de buena calidad a buen precio en las zonas de producción; el poder negociador de los proveedores es mayor al del maicero; la competitividad del productor se refleja en !a calidad del grano que ofertan, implicando el manejo post cosecha; la amenaza para el sector consiste en los productos sustitutos; a nivel nacional se considera al maíz importado de EE.UU. Argentina, Bolivia y Brasil y la amenaza a nivel regional, se presentará por la saturación de la producción que sumado a esto la importación estaría afectando al productor básicamente en el precio del producto.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de Tesis – UNSMes_PE
dc.subjectANÁLISISes_PE
dc.subjectCADENAes_PE
dc.subjectPRODUCTIVAes_PE
dc.subjectMAIZes_PE
dc.subjectAMARILLOes_PE
dc.subjectDUROes_PE
dc.subjectZEAes_PE
dc.subjectMAYSes_PE
dc.title“Análisis de la cadena productiva del maiz amarillo duro ( Zea mays L.) en la region de San Martín”es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineIngeniería Agroindustriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martin. Facultad de Ingenieria Agroindustriales_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agroindustriales_PE
thesis.degree.programTítulo Profesionales_PE


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