Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/751
Title: Evaluación de rendimiento de 4 variedades de arroz (oryza sativa L.) bajo riego mayo distrito de Cacatachi
Authors: Cerna Mendoza, Agustin
Flores Vasquez, Artemio
Keywords: Evaluación
Rendimiento
Variedades
Issue Date: 2002
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Flores-Vasquez, A. (2002). Evaluación de rendimiento de 4 variedades de arroz (oryza sativa L.) bajo riego mayo distrito de Cacatachi. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: The present work was developed between January · and October of the 2000, in the object of evaluating the effect of fann zero in yield of 4 varieties of commercial of rice one cari-ies out an experimend Found 2ª of the UNSM located in the District of Cacatachi, county and Department of San Martin, located geographically at 06º 22 of south latitude, 76.12 longitude west, with an altitude of 330 m.s.n.m., you uses the statistical design of (DBCR) with 04 treatments and 04 repetitions. The system of farm zero consists on carrying out the following activities: To give a heavy watering to facilitate the germination of rice remainder and overgrowths, to eliminate the overgrowths then with glifosato, to carry out another watering before the 1 volley of the seed. Certified seed was used and it was volleyed pre-germinated to reason of 80 Kg. /Ha., in each variety parcels of 50 m2 were used in which were carried out manual deshierbes and all the other activities, they are the same ones that in the traditional system of transplant. In the cultivation intermittent waterings and periodic floods were used in required moments, they were fertilized in 03 stages with complementary <lose of nitrogen, match and potassium with the fonnula 100:60:30 to the 15 days of the 1 volley of the seed the first nitrogen <lose, the second at the 35 days and the third tú the 65 days. The match was applied in 02 <lose together with the first one and the second nitrogenada fertilization the K20 together with the third nitrogen <lose, The obtained results indicate that among the studied treatments significant difference existed for the grain yield on going out the Moorish variety with 7 813.6 Kg. /Ha. followed High May with 7 618.26 Kg. /Ha.; Capirona in the third place with 6 690.34 Kg. /Ha. and in the fourth place with the smallest yield Huallaga Inía with 6 051 Kg. /Ha adjusted yield to 14% ofhumidity.
El presente trabajo se desarrolló entre enero y octubre del 2000, en el objeto de evaluar el efecto de labranza cero en rendimiento de 4 variedades de comerciales de arroz se realizo un experimento Fundo 2ª de la UNSM ubicado en el Distrito de Cacatachi, provincia y Departamento de San Martín, ubicado geográficamente a 06º 22 de latitud sur, 76.12 longitud oeste, con una altitud de 330 m.s.n.m., se utilizo el diseño estadístico de (DBCR) con 04 tratamientos y 04 repeticiones. El sistema de labranza cero consiste en realizar las siguientes actividades: Dar , J~/~~iego pesado para facilitar Ja germinación de arroz remanente y malezas, eliminar luego las malezas con glifosato, realizar otro riego antes del voleo de la semilla. Se utilizó semilla certificada y se voleó pregem1inada a razón de 80 Kg./Ha., en cada variedad se utilizaron parcelas de 50 m2 en las cuales se realizaron deshierbas manuales y todas las demás actividades, son las mismas que en el sistema tradicional de trasplante. En el cultivo se emplearon riegos intem1itentes e inundaciones periódicas en momentos requeridos, se fertilizaron en 03 etapas con dosis complementarias de nitrógeno, fósforo y potasio con la fórmula 100:60:30 a los 15 días del voleo de la semilla la primera dosis de nitrógeno, Ja segunda a los 35 días y la tercera a los 65 días. El fósforo se aplicó en 02 dosis junto con la primera y la segunda fertilización de nitrogenada el K20 junto con la tercera dosis de nitrógeno, Los resultados obtenidos indican que entre los tratamientos estudiados existió diferencia significativas para el rendimiento de grano sobre saliendo la variedad Moro con 7 813.6 Kg./Ha. seguido Alto Mayo con 7 618.26 Kg./Ha.; Capirona en el tercer lugar con 6 690.34 Kg./Ha. y en el cuarto lugar con el menor rendimiento Huallaga Inía con 6 051 Kg./Ha rendimient~ ajustado al 14 % de humedad.
URI: http://hdl.handle.net/11458/751
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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