Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/85
Title: Obtención química de carbón activado a partir del endocarpo del coco (coccus nucifera) en la Región de San Martín
Authors: Guerrero Marina, Jaime Guillermo
Bardalez Viena, Alex
Keywords: Obtención
Química
Carbón activado
Endocarpo
Coco
Coccus
Nucifera
Issue Date: 2005
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Bardalez-Viena, A. (2005). Obtención química de carbón activado a partir del endocarpo del coco (coccus nucifera) en la Región de San Martín. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agroindustrial. Facultad de Ingeniería Agroindustrial, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: This research work reports the methodology used for the chemical obtaining of activated carbon from the coconut's endocarp, a palm fruit widely cultivated in many places around the world, whose endocarp is considered as waste material in our region. The coconut's endocarp was chosen as raw material because: it possesses a high combustion power, that indicates a high carbon content, which is an essential parameter for the obtaining of an activated carbon; and more important, to give added value to waste. The aim is to determine the appropriate technology and the parameters to be used in arder to produce activated carbon. The method of chemical activation employing Phosphoric Acid and Sulfuric Acid, as activating agents, was used for that purpose. The acids were used in concentrations of 35 ppm, 40 ppm, 45 ppm, and 50 ppm. The carbonization-activation was done at 600 ºC. The physical-chemical characteristics of both, row material and end product, were evaluated. Since there were no differences between varieties, and according to the used methodology, the optimal treatment consisted on utilizing phosphoric acid as activating agent in a concentration of 50 ppm. lt was obtained a carbonization industrialization output of 26.79%. Which was considerad as satisfactory and clase to the industrial values for the different row material s. The produced pulverulent active carbon meets all technical spedfications required by INDECOPY in arder to be commercialized in the market. lt could be used in the aleche! beverage industry and the beer industry, to eliminate color traces, organic material, as well as other odors and flavors.
En el presente trabajo de investigación se reporta la metodología empleada para la obtención Química de carbón activado a partir del endocarpo de coco, un fruto cuyo cultivo es muy extenso a nivel mundial, y cuyo endocarpo es un desperdicio aquí en nuestra región. Esta materia prima fue escogida por su alto poder de combustión, indicando un contenido elevado de carbono, cumpliendo aparentemente con este parámetro indispensable para la obtención de carbón activado y lo más importante dar valor agregado a un desperdicio. Lo que se buscaba era determinar la tecnología apropiada y los parámetros a utilizar para su obtención, se utilizó el método de activación química empleando el Ácido Fosfórico y el Ácido Sulfúrico como agentes activantes en concentraciones de 35ppm- 40ppm- 45ppm- 50ppm. La Carbonización-Activación se llevó a 600 ºC. Evaluándose las características físico-químicas de la materia prima, como el producto obtenido. De acuerdo a la metodología empleada el tratamiento optimo al no haber diferencias entre variedades fue el utilizar el ácido fosfórico como agente activante a una concentración de 50 ppm, se obtuvo un rendimiento para industrialización durante la carbonización de 26. 79% considerando satisfactorio y próximo a los valores industriales para distintos materiales de partida. El carbón activo pulverulento producido cumple con todas las especificaciones técnicas que requiere INOECOPY par ser comercializados en el mercado, y podría ser utilizado en las industrias de licores, cerveza, para eliminar las trazas de color, materia orgánica y otros sabores y olores.
URI: http://hdl.handle.net/11458/85
Appears in Collections:(Br.) Ingeniería Agroindustrial

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