Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/1229
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPeláez Rivera, Jorge Luís
dc.contributor.authorChavez Rios, Gilbert
dc.date.accessioned2016-12-20T09:48:20Z
dc.date.available2016-12-20T09:48:20Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationApaes_PE
dc.identifier.otherITEM@11458-479.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/1229
dc.description.abstractThis research paper entitled "Evaluation of the implementation of five doses of efficient microorganisms for the control of Pythium sp. and Fusarium sp. in the cultivation of lettuce (Lactuca sativa) variety Lamas Great Lakes 659 - San Martin ", was to assess and analyze the effect of the ME, and to determine the most appropriate dose of M.E Pitium control and sp Fusaium sp. We used the statistical design of randomized complete block design with four treatments and five blocks for a total of twenty experimental units. The results obtained indicate that all the treatments based on the application of different doses of efficient microorganisms, interacted in a synergistic and efficient manner and demonstrated their contribution in improving soil quality, improving crop growth and structural determinants were Pitium controlling Fusarium sp and sp., and increase photosynthetic processes and crop production of lettuce, variety Great Lakes 569 under conditions Lamas edafoecológicas district. Economic analysis of treatments reported that T1 (two liters of EM) was the most appropriate dose, it had the highest value of benefit / cost with in 0379 and the largest percentage yield (37.91%) slightly higher than T3 treatments, T4, T2 and T0 who obtained values of B / C of 0.375, 0.372, 0.340 and -95.10 respectively and thus lower profitability percentage values. Key Words: Microorganisms efficient Pitium, Fusarium, different doses, synergistic, Great Lakes, economic analysis.en_US
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación intitulado “Evaluación de la aplicación de cinco dosis de microorganismos eficientes, para el control de Pythium sp. y Fusarium sp. en el cultivo de lechuga (Lactuca sativa) variedad Great Lakes 659 en Lamas – San Martin”, tuvo como objetivo de evaluar y analizar el efecto de los M.E, así como de determinar la dosis más adecuada de M.E para el control de pitium sp y fusaium sp. Se utilizó el diseño estadístico de Bloques Completamente al Azar con cuatro bloques y cinco tratamientos haciendo un total de 20 unidades experimentales. Los resultados obtenidos nos indican que todos los tratamientos estudiados en base a la aplicación de diferentes dosis de microorganismos eficientes, interaccionaron en una forma sinérgica y eficiente y demostraron su contribución en mejorar la calidad del suelo, en mejorar el crecimiento estructural del cultivo y fueron determinantes para controlar el Pitium sp y Fusarium sp., e incrementar los procesos fotosintéticos y la producción del cultivo de la lechuga, variedad Great Lakes 659 bajo las condiciones edafoecológicas del distrito de Lamas. El análisis económico de los tratamientos reportó que el T1 (2 litros de EM) fue la dosis más adecuada, porque obtuvo el mayor valor de beneficio/costo con de 0.379 y el mayor porcentaje en rentabilidad (37.91%) ligeramente superior a los tratamientos T3, T4, T2 y T0 quienes obtuvieron valores de B/C de 0.375, 0.372, 0.340 y -0.951 respectivamente y por ende menores valores de porcentaje de rentabilidad.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/*
dc.sourceUniversidad Nacional de San Martínes_PE
dc.sourceRepositorio de tesis - UNSM-Tes_PE
dc.subjectMicroorganismos eficienteses_ES
dc.subjectPitiumes_ES
dc.subjectFusariumes_ES
dc.subjectGreat Lakeses_ES
dc.titleEvaluación de la aplicación de cinco dosis de microorganismos eficientes, para el control de Pythium sp. y Fusarium sp. en el cultivo de lechuga (lactuca sativa) variedad great lakes 659 en Lamas – San Martines_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorthesisen_US
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.disciplineCiencias Agrariases_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
thesis.degree.programTítulo Profesionales_PE
item.languageiso639-1es-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/bachelorthesis-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEM@11458-479.pdf612.82 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons