Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/1502
Title: Ecoturismo, alternativa de desarrollo socioeconómico en la comunidad nativa de Yurilamas, en la cuenca del Alto Shanusi – provincia de Lamas
Authors: Rengifo Hidalgo, Very
Cotrina Trigozo, Tomas
Horna Rodriguez, Richard Foster
Keywords: Desarrollo económico
Ecoturismo
Recursos naturales
Recursos culturales
Issue Date: 2006
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Cotrina-Trigozo, T. & Horna-Rodriguez, R. F. (2006). Ecoturismo, alternativa de desarrollo socioeconómico en la comunidad nativa de Yurilamas, en la cuenca del Alto Shanusi – provincia de Lamas. Tesis para optar el grado de Licenciado en administración en Turismo. Facultad de Ciencias Económicas, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: For the last two decades, we have consolidate the lntemational request for very diverses products of nature tourism, being notable the impulse that they have charged the most variated way of eco - tourism, which many of them have developed around t e nature areas. This has given rise to as much the inversions as local communities to see economic chances in this kind of tourism that many times are not consequentences with the maintenancing of natural and cultural resources. On this searching is considerated as an important issue to the eco - tourism as a choice for the development socio - economic this searching is reaching for a choice for the use of this zone through this kind of tourism as well as using it as a tool for enhancing the living quality of the people who live there. this searching project basically is the effort of the people as well as of our person for creating a choice of development denominated eco - tourism which allow us to reach its maximum social - tourism which allow us to reach its maximum social- economic development that is based on this searching project. Consequently we have started by recognizing the natural and cultural importance that remains the alto shanussi basin, as well as the appropriated use that it would have in the future the altogether cooperating of the people who live there. Is like this how we did an investigation of the natural and cultural rich potential with the only purpose of showing that it's being established a potential eco - tourism always defining its key parameters of sustainability. its also rebounded the economics kindness' that would give origin to the eco - tourism like a-eating of employments spots and the barrowing of service such as feeding, rural convivence, guiding, that would give supportable and equalities entries the community and for many character actors as much as possible, including the private touristic operators.
Durante las dos últimas décadas se ha consolidado la demanda internacional por productos muy diversos de turismo de naturaleza, siendo notorio el impulso que han cobrado las más variadas formas de Ecoturismo, muchas de las cuales se han\ desarrollado en tomo a las áreas naturales Esto ha dado lugar a que tanto los inversiones, como las comunidades locales avizoren oportunidades económicas en esta modalidad de turismo, que muchas veces no son consecuentes con la conservación de los recursos naturales y culturales. En esta investigación se considera como punto importante al ecoturismo como una alternativa para el desarrollo socioeconómico. Esta investigación apunta a dar una alternativa de uso para esta zona, a través del ecoturismo como una herramienta para mejorar la calidad de vida de los comuneros. El presente trabajo de investigación básicamente es el esfuerzo conjunto de los comuneros y nuestra persona, en crear una alternativa denominada ecoturismo que permita alcanzar su desarrollo socioeconómico que está fundamentada en este proyecto de investigación. Consecuente mente hemos empezado por reconocer la importancia natural y cultural que posee la cuenca del alto shanusi. Y el uso adecuando que tendría a un futuro, con la participación conjunta de los comuneros. Es así que se ha hecho un estudio del rico potencial natural y cultural con el único fin de demostrar que se constituya como un potencial eco turístico definiendo siempre sus parámetros claves de sustentabilidad. También se resaltan las bondades económicas que originaría el ecoturismo como la creación de puestos de trabajo en la prestación de servicios como: alimentación, convivencia rural, guiado, alquiler de acémilas que daría ingresos sostenibles y equitativos la comunidad y para tantos actores participantes como sea posible, induidos los operadores turísticos privados.
URI: http://hdl.handle.net/11458/1502
Appears in Collections:(Br.) Administración en Turismo

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEM@11458-564.pdf5.26 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons