Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/1849
Title: Evaluación de cuatro raciones alimenticias en el crecimiento y engorde de cuyes mejorados (Cavia porcellus) en el centro académico Miraflores de la UNSM-T/FCA, región San Martín
Authors: Silva Del Aguila, Justo German
Sanchez Ruiz, Karen Elizabeth
Keywords: Peso final
Retribución
Evaluar
Alimentos
King Grass
Raciones
Eritrina
Cuyina
Conversión
Issue Date: 2015
Publisher: Universidad Nacional de San Martín, Fondo Editorial
Source: Sánchez-Ruíz, K.E. (2015). Evaluación de cuatro raciones alimenticias en el crecimiento y engorde de cuyes mejorados (Cavia porcellus) en el centro académico Miraflores de la UNSM-T/FCA, región San Martín. Tesis para optar el grado de Médico Veterinario. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú
Abstract: The present research aimed to evaluate the effect of four food rations based on grass King Grass; Balanced food; King Grass Grass King's Eritrina and more Diet Foods in growth and fattening improved guinea pigs (Peru Line) and determine the effect of the most suitable food ration on weight gain, feed conversion and profitability. The research was conducted in guinea pigs Module Academic Center Miraflores Agricultural Faculty of Agricultural Sciences UNSM-T, the district Shilcayo, province and region of San Martín. The Statistical Completely randomized design was used with four treatments and two replications. The information obtained was processed using SPSS 19 statistical software, which uses the P-value comparison significant at confidence levels of 0.05 and 0.01 differences in the analysis of variance (ANOVA) and test Duncan's multiple range P ≤ 0.05. The variables evaluated were: initial and final weight, gain weight, mortality, food consumption, feed conversion and profitability. The results indicate that treatments T1 (Diet Foods (Cuyina) and T3 (King Grass's Diet Foods) were the most decisive diet which influenced the growth and fattening, obtaining the variable final body weight (g), average 1270.0 and 1237.25 grams. The average FCR scored 2.44 and 4.84, rewarding financially with 41.6% and 18.65% of net profit.
El presente trabajo de investigación tuvo como objetivos de evaluar el efecto de cuatro raciones alimenticias a base de pasto King Grass; Alimento Balanceado; King Grass más Eritrina y King Grass más Alimento Balanceado en el crecimiento y engorde de cuyes mejorados (Línea Perú) y determinar el efecto de la ración alimenticia más adecuada en la ganancia de peso, conversión alimenticia y rentabilidad económica. La investigación fue realizada en el Módulo de cuyes del Centro Académico Agropecuario Miraflores de la Facultad de Ciencias Agrarias de la UNSM-T, del distrito de la Banda de Shilcayo, Provincia y Región de San Martín. Se utilizó el Diseño Estadístico Completamente al azar, con cuatro tratamientos y dos repeticiones. La información obtenida se procesó con el programa estadístico SPSS 19, el cual utiliza el P-valor como comparador de diferencias significativas a los niveles de confianza de 0,05 y al 0,01 en el análisis de varianza (ANVA) y la Prueba de rangos múltiples de Duncan una P ≤ 0.05. Las variables evaluadas fueron: Peso inicial y Final, ganancia de peso, porcentaje de mortandad, consumo de alimentos, conversión alimenticia y rentabilidad económica. Los resultados obtenidos indican que los tratamientos T1 (Alimento Balanceado (Cuyina) y el T3 (King Grass más Alimento Balanceado), fueron las raciones alimenticias más determinantes que influenciaron en el crecimiento y engorde, obteniendo en la variable de Peso vivo final (g), promedios de 1,270.0 y 1,237.25 gramos. La Conversión Alimenticia obtuvo promedios de 2.44 y 4.84, retribuyendo económicamente con 41,6% y 18.65 % de rentabilidad neta.
URI: http://hdl.handle.net/11458/1849
Appears in Collections:(Br.) Medicina Veterinaria

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ITEM@11458-985.pdf2.24 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons