Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/2171
Title: Resistencia de plantas café arábico (Coffea arabica) variedad caturra roja a la roya amarilla (Hemileia vastatrix), en la región San Martín
Authors: Flores Garcia, Eybis Jose
Vallejos Orbe, Jhon Patrick
Keywords: Producción orgánica
Condiciones climáticas
Issue Date: 2016
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Vallejos-Orbe, J. P. (2016). Resistencia de plantas café arábico (Coffea arabica) variedad caturra roja a la roya amarilla (Hemileia vastatrix), en la región San Martín. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: Coffee is a crop of great importance on a global scale and in Peru is one of the main generators of foreign exchange since the nineteenth century. Its production in Peru and Latin America is based mainly on the species Coffea arabica L., which produces a drink with a mild aroma and flavor. The San Martin region has more than 92 thousand hectares of coffee, which represent the economy of 35 thousand families that are dedicated to the production; 95% of the coffee plantations of San Martín are conventional and 5% represents the organic production of the area. These areas have been affected by coffee rust which is a disease that seriously limits the production of C. arabica; Their presence is determined by climatic conditions, since high relative humidity is necessary for sporulation and spore dispersion, but their genetic resistance is the main form of control of the pathogen and has been transferred to commercial varieties of C. arabica a Through the Timor hybrid (C. arabica and C. canephora). The most common varieties that were affected by rust are 'Caturra' and 'Typical' and to a lesser extent the 'Catimor' variety. Caturra red, is one of the main varieties cultivated in the San Martín region that was affected by rust, but it is a variety with good organoleptic characteristics in fragrance, aroma and flavor (quality coffee), (Estrella, 2015); Which makes this variety that has high demand in the foreign market; The Peruvian Amazonian Research Institute (IIAP-T) has set out to develop a research project to identify and produce vegetative material of the rust-resistant red caturra variety. With this proposal, rust-tolerant "red caturra" maize seedlings selected from Altitude 1 (800 - 1 000 msnmm) and Altitude 2 (1) 001 - 1,200 msnmm) for its evaluation of resistance to rust in nursery. The evaluation of the rust resistance of the coffee tree yielded results in which plants from Altitude 2 (1 001-1 200 msnmm) presented better characteristics such as height (figure 1), production of main leaves (figure 5) and Production of axillary leaves (Figure 7) in coffee rust resistance
El café es un cultivo de gran importancia a escala mundial y en el Perú es uno de los principales generadores de divisas desde el siglo XIX. Su producción en Perú y en América Latina se basa fundamentalmente en la especie Coffea arabica L., la cual produce una bebida de suave aroma y sabor. La región San Martín cuenta con más de 92 mil hectáreas de café, que representan la economía de 35 mil familias que se dedican a la producción; el 95% de los cultivos de café de San Martín son convencionales y el 5% representa la producción orgánica de la zona. Dichas áreas han sido afectadas por la roya del café que es una enfermedad que limita seriamente la producción de C. arabica; su presencia está determinada por las condiciones climáticas, ya que la humedad relativa alta es necesaria para la esporulación y dispersión de las esporas, pero su resistencia genética es la principal forma de control del patógeno y ha sido transferida a variedades comerciales de C. arabica a través del híbrido de Timor (C. arabica y C. canephora). Las variedades más comunes que fueron afectadas por la roya son ‘Caturra’ y ‘Típica’ y en menor grado la variedad ‘Catimor’. Caturra roja, es una de las principales variedades cultivadas en la región San Martín que fue afectada por la roya, pero es una variedad con buenas características organolépticas en fragancia, aroma y sabor (café de calidad),(Estrella, 2015); lo que hace a esta variedad que tenga alta demanda en el mercado extranjero; por ello el Instituto de Investigaciones de la Amazonía Peruana (IIAP-T) se ha propuesto desarrollar un trabajo de investigación que permita identificar y producir material vegetativo de la variedad caturra roja resistente a roya. Con esta propuesta, en el IIAP-SM se clonaron plantas matrices de cafeto variedad “caturra roja” tolerantes a roya, seleccionadas en los campos de los agricultores de dos pisos altitudinales, Altitud 1 (800 – 1 000 m.s.n.m.m) y Altitud 2 (1 001 – 1 200 m.s.n.m.m) para su evaluación de resistencia a roya en vivero. La evaluación de la resistencia a roya del cafeto, dieron resultados en las que las plantas procedentes de la Altitud 2 (1 001-1 200 m.s.n.m.m.), presentaron mejores características como Altura (gráfico 1), Producción de hojas principales (gráfico 5) y Producción de hojas axilares (gráfico 7) en la resistencia a la roya del cafeto
URI: http://hdl.handle.net/11458/2171
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TP_AGRO_00655_2016.pdfTexto completo4.32 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons