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Title: Soporte de ricinus communis (higuerilla) en el rendimiento de phaseolus vulgaris l. (frejol), en la región San Martín, Perú
Other Titles: Support of ricinus communis l.(higuerilla) in the performance of phaseolus vulgaris l. (frejol) in san Martin region, Peru
Authors: Alvarado Ramírez, Jaime Walter
Guiñones Vásquez, Nelson Milciades
Vallejos Torres, Geomar
Fachín Ruiz, Grecia Vanessa
Koch Duarte, Christian
Reátegui Espinoza, Willy Richard
Dávila Tafur, Keisy
Vásquez Bardales, Joel
Keywords: Amazonía
Cultivo
Ramas
Soporte
Tratamiento
Issue Date: Jan-2020
Abstract: Se evaluó el soporte de las ramas de la higuerilla (Ricinus communis L.) en el rendimiento del frejol (Phaseolus vulgaris L.) variedad Huasca Poroto en las comunidades nativas de Alto Shamboyacu y Chunchiwi, región San Martín. Se utilizó el Diseño de Bloques Completamente al Azar, con cuatro tratamientos y tres bloques. Los tratamientos utilizados fueron: T0 (frejol con maíz, testigo), T1 (todas las ramas de higuerilla sin podar asociado con frejol), el T2 (higuerilla podada y la formación de dos ramas de higuerilla asociado con frejol) y T3 (higuerilla podada y la formación de tres ramas de higuerilla asociado con frejol). Las variables evaluadas en ambas comunidades fueron: área foliar (cm2), longitud de vaina (cm), número de vainas por planta, altura de planta (m), número de semillas por vaina, peso promedio de semillas (g), rendimiento (kg/ha-1) y análisis económico. En ambas comunidades, el tratamiento (T3) (higuerilla podada con tres ramas asociada con frejol), brindó mejor soporte al crecimiento del frejol, alcanzando mayor rendimiento y beneficio económico (p<0,05) con 1709,18 y 1367,37 kg /ha y con 0,22 y 0,03 B/C. Se demuestra que el soporte de la higuerilla con tres ramas proporciona mejor sostenibilidad e incrementa la producción del frejol; la asociación frejol e higuerilla hacen posible una mayor rentabilidad y mayores beneficios económicos para los pobladores de las zonas estudiadas.
The support of the branches of the higuerilla tree (Ricinus communis L.) is evaluated in its ability to promote the yield of the bean variety Huasca Poroto (Phaseolus vulgaris L.) in the native communities of Alto Shamboyacu and Chunchiwi, San Martin region. We used the Randomized Block Design, with four treatments and three blocks. The treatments used were: T0 (bean with corn, control), T1 (all unpruned huiguerilla branches associated with bean), T2 (higuerilla pruned and the formation of two higuerilla branches associated with bean) and T3 (higuerilla pruned and the formation of three higuerilla branches associated with bean). The indicators used in both communities were: leaf area (cm2), pod length (cm), number of pods per plant, plant height (m), number of seeds per pod, average seed weight (g), yield (kg/ha-1) and economic analysis. In both communities, the treatment T3 provided more support to bean growth, therefore increasing the yield and economic benefit of the bean cultivation with 1709.18 and 1367.34 kg/ha-1 and with 0.22 and -0.03 of B/C. It is demonstrated that the support of the higuerilla with three branches provides better sustainability and increases the production of the bean; the association bean and higuerilla makes greater profitability and greater economic benefits possible for the inhabitants of the studied areas.
URI: http://hdl.handle.net/11458/4947
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