Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/595
Title: “El ají páprika (capsicum annuum L.) como alternativa de cultivo en la región San Martín”
Authors: Chappa Santa Maria, Cesar Enrique
Arévalo Rengifo, Juan Carlos
Keywords: El
ají
páprika
capsicum
annuum
como
alternativa
cultivo
región
Issue Date: 2010
Publisher: Universidad Nacional de San Martín
Source: Apa
Abstract: This engineering report called ''The paprika pepper (Capsicum annuum) as an alternativa crop in the region San Martin" was developed taking into account regional issues of rice monoculture and give an annual crop alternativa for farmers who have areas produds not take advantage to 100% if sowed cocoa, coffee or other permanent species. lt collects and analyzes information from the producers of paprika valleys of Peru and contrasted with data obtained from sorne experiences of this crop in the San Martin region, where Perhuate and Rioja the places where the crop development. The potential of this crop in Peru are good for the climate, soil, and no seasonal planting and harvesting. Given that Peru is the top global export of paprika, second only to China and India for its large seed size. Peru is having no seasonal planting and harvesting can be tailored according to the market, where there is scarce due to the non-produciion of large producers like China and India and sell the product at better prices. San Martin falls in this group far having a climate stations and air unmarked best crops in soil. Moreover San Martín is a non-endemic area of plant pathology crop problems, which allows more efficient agronomic management and less production costs. The fresh regional performance were equal to or better than the national average, but the relationship with the production of dry post-harvest were poor where they lost nearly 40% of product due to decay due to constant rains and besides not have infrastructure and drying equipment. Given that this report highlights the advantages of the San Martín region in the cultivation of paprika both yield, quality, market and so on.
El presente informe de ingeniería denominado "El ají páprika (Capsicum annuum) como alternativa de cultivo en la región San Martín" se elaboró teniendo en cuenta la problemática regional del monocultivo del arroz y presentar alternativa de un cultivo anual a los agricultores que cuentan con áreas productivas que no se aprovecharían a un 100% si se sembrara cacao, café u otra especie permanente. Se recopiló y analizó información de los valles productores de páprika del Perú y se contrasto con los datos obtenidos de algunas experiencias de este cultivo en la región San Martín, siendo Rioja y Perhuate los lugares donde se desarrollo el cultivo. Las potencialidades de este cultivo en el Perú son buenas por el clima, suelo, y no estacionalidad de siembre y cosecha. Ante ello el Perú ocupa los primeros puestos a nivel mundial de exportación de páprika, superado únicamente por China y la India por su gran superficie de siembra. El Perú al no tener estacionalidad de siembra y cosecha se puede adecuar según el mercado, cuando exista la escases debido a la no producción de los grandes productores como China e india y vender el producto a mejores precios. San Martín entra en este grupo por tener un clima con estaciones no marcadas y áreas de cultivos apropiados en cuanto a suelos. Por otra parte sanmartín es una zona libre de problemas fitopatologicos / endémicos del cultivo, lo cual permite tener un manejo agronómico más eficiente y con menos costos de producción. Los rendimiento regionales en fresco fueron iguales o mejores que el promedio nacional, pero la relación con la producción en seco fueron deficientes por la postcosecha en donde se perdió casi el 40% de producto por causa de pudriciones debido a las constantes lluvias y además de no contar con infraestructura ni equipos de secado. Ante ello el presente informe resalta las ventajas de la región San Martín en el cultivo de páprika tanto de rendimientos, calidad, mercado, etc.
URI: http://hdl.handle.net/11458/595
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

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