Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/633
Title: Efecto de cuatro cosis de fertilizante orgánico enriquecido con microorganismos (ferti em) en el cultivo de ají pimentón (capsicum annuum L.) variedad california wonder, en el distrito de Lamas
Authors: Pelaez Rivera, Jorge Luis
Villalobos Tantalean, Jose Rolando
Keywords: Efecto
Fertilizante
Issue Date: 2015
Publisher: Universidad Nacional de San Martín. Fondo Editorial
Source: Villalobos-Tantalean, J. R. (2015). Efecto de cuatro cosis de fertilizante orgánico enriquecido con microorganismos (ferti em) en el cultivo de ají pimentón (capsicum annuum L.) variedad california wonder, en el distrito de Lamas. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.
Abstract: The effect of four doses of organic fertilizar enriched with microorganisms (ferti em) in growing pepper pepper (capsicum annuum 1) variety california wonder, in the district of Lamas, in order to determine the most effective dose of organic fertilizar was investigated enriched with microorganisms (Ferti EM) on the performance and profitability of growing pepper pepper ( Capsicum annuum L.) cv California Wonder conditions Lamas district. The complete block design was used with 5 treatments Random and 4 blocks, making a total of 20 experimental units. The treatments were 1000, 800, 600, 400 Kg.ha Ferti EM-1 and the control. were evaluated: Plant height (cm), number of flowers per plant (unit), number of fruits per plant (unit), fruit weight (g), fruit diameter (cm), along fruit {cm) and performance {{kg ha-1). With applications from 400-1000 kg ha-1 of Fari EM comparad to tha control, and high positiva correlation ratationships over the long fruit-linear responses were obtained, fruit weight and . Best results yield was 1000 kg ha-1 for Ferti EM (T4), with 21 338.72 kg ha-1 yield 185.7 g of fruít weight, 8.9 cm long with 7 79 cm fruit diameter and 5.16 fruits, B I C of 2.08; .. net profit of S I 9 950.32 Recommending applied dose of 1000 kg ha-1 of organic fertilízer Ferti EM in the cultivation of pepper pepper (Capsicum annuum L.) cv California Wonder conditions Lamas district. Keywords: organic fertilizer; ferti EM; Capsicum annuum; yield.
Se investigó el efecto de cuatro dosis de fertilizante orgánico enriquecido con microorganismos (ferti em) en el cultivo de ají pimentón (capsicum annuum 1) variedad california wonder, en el distrito de lamas, con la finalidad de determinar la dosis más eficiente de fertilizante orgánico enriquecido con microorganismos (Ferti EM) en el rendimiento y rentabilidad del cultivo de ají pimentón (Capsicum annuum L.) variedad California Wonder en las condiciones del distrito de Lamas. Se utilizó el Diseño de Bloques Completamente al Azar con 5 tratamientos y 4 bloques, haciendo un total de 20 unidades experimentales. Los tratamientos estudiados fueron 1000, 800, 600, 400 Kg.ha-1 de Ferti EM y el testigo. se evaluaron: Altura de planta (cm), numero de flores por planta (unidad), numero de frutos por planta(unidad), peso de fruto (g}, diámetro de fruto(cm), largo de fruto(cm) y rendimiento((kg.ha-1 ). Con aplicaciones desde 400 hasta 1000 kg.ha-1 de Feri EM en comparación al testigo, se obtuvieron respuestas lineales positivas y altas relaciones de correlación sobre el largo del fruto, el peso del fruto y el rendimiento. Los mejores resultados fue para 1000 kg.ha-1 Ferti EM (T4), con 21 338,72 kg.ha-1 de rendimiento, 185,7 g de peso del fruto; 8,9 cm de largo con 7,79 cm diámetro del fruto y 5, 16 frutos, B/C de 2,08; beneficio neto de SI. 9 950,32. Recomendando aplicar dosis de 1000 kg.ha-1 de abono orgánico Ferti EM en el cultivo de ají pimentón (Capsicum annuum L.) variedad California Wonder en las condiciones del distrito de Lamas. Palabras clave: abono orgánico; ferti EM; Capsicum annuum; rendimiento.
URI: http://hdl.handle.net/11458/633
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFCA_35.pdf2.32 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons