Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/702
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPelaez Rivera, Jorge Luis
dc.contributor.authorHernandez Guevara, Dilver Eli
dc.date.accessioned2016-11-02T19:12:40Z
dc.date.available2016-11-02T19:12:40Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationHernandez-Guevara, D. E. (2014). Evaluación de dosis de microorganismos benéficos en cultivo de cebolla china (Var. Roja chiclayana), bajo condiciones agroclimáticas del valle Lamas. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/702
dc.description.abstractThe present qualified work of investigation " Evaluation of dose of charitable microorganisms in culture of Chinese onion (allium fistulosum) var. red chiclayana, under conditions agroclimaticas of the valley of Muds ", had as specific aims: To determine the ideal dose of the charitable microorganisms that presents better results in the production of Chinese onion (allium fistolosum), to conditions agroclimáticas in the valley of Muds, To realize the economic analysis of the treatments. lt was established in the Horticultura! Property in the country " The Pacific Ocean ", In the District and province of Muds, (DBCA) was in use the statistical design of Blocks completely at random, with four blocks, five treatments and with a total of 20 experimental units it were EM'S Dose: To=Testigo; T1=1.00 l/ha T2=1.5 l/ha; T3=2.00 l/ha; T4=2.5 l/ha. The most relevant conclusions were that the treatments applied on the basis of the EM-1 indujeron answers in the fresh weight of the plant (cm), Diameter of the stem (cm) and total number of leaves for plant, the same ones who prometed the growth and development structures of the plant, the treatment being translated in major performances in the culture of the Chinese onion, variety to Red chiclayana, 4 (2.5 l/ha) with EM, threw the major average of performance of Of total weight of the plant with 50.63 grams. All the studied treatments generated wealth being the treatment TO (witness) the one that threw the high value of Benefit I cost with 0,47. Keywords: Yield, microorganism, benefit I cost, fresh.en_US
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación titulado "Evaluación de dosis de microorganismos benéficos en cultivo de cebolla china (allium fistulosum) var. roja chiclayana, bajo condiciones agroclimaticas del valle de Lamas", tuvo como objetivos específicos: Determinar la dosis óptima de los microorganismos benéficos que presenta mejores resultados en la producción de cebolla china (allium fistolosum), en condiciones agroclimáticas en el valle de Lamas, Realizar el análisis económico de los tratamientos. Se estableció en el Fundo Hortícola "El Pacífico", en el Distrito y provincia de Lamas, se utilizó el diseño estadístico de Bloques Completamente al Azar (DBCA), con cuatro bloques, cinco tratamientos y con un total de 20 unidades experimentales, los tratamientos en estudio fueron Dosis de EM1: To= Testigo; T1=1.00 l/ha T2=1.5 l/ha; T3=2.00 l/ha; T4=2.5 l/ha. Las conclusiones más relevantes fueron que los tratamientos aplicados en base al EM-1 indujeron respuestas en el peso total de la planta (g), diámetro promedio del bulbo (mm) y la longitud de la hoja, los mismos que promovieron el crecimiento y desarrollo estructura de la planta, traduciéndose en mayores rendimientos en el cultivo de la Cebollita China, variedad Roja chiclayana, el tratamiento 4 (2.5 l/ha) con el EM1, arrojó el mayor promedio de rendimiento de peso total de la planta con 50.63. Todos los tratamientos estudiados generaron riqueza siendo el tratamiento TO (testigo) el que arrojó el mayor valor de Beneficio/costo con 0,47. Palabras clave: Rendimiento, microorganismo, beneficio/costo, peso.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martín. Fondo Editoriales_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es*
dc.sourceRepositorio - UNSMes_PE
dc.subjectEvaluaciónes_PE
dc.subjectDosises_PE
dc.subjectMicroorganismoses_PE
dc.titleEvaluación de dosis de microorganismos benéficos en cultivo de cebolla china (Var. Roja chiclayana), bajo condiciones agroclimáticas del valle Lamases_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni46847588es_PE
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7316-3973es_PE
renati.advisor.dni00951968es_PE
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/nivel#tituloProfesionales_PE
renati.discipline811117es_PE
renati.jurorRios Ruiz, Winston Franzes_PE
renati.jurorOrmeño Luna, Javieres_PE
renati.jurorCastillo Diaz, Tedyes_PE
item.cerifentitytypePublications-
item.fulltextWith Fulltext-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.languageiso639-1es-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:(Br.) Ciencias Agrarias
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFCA_98.pdf2.85 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons