Show simple item record

dc.contributor.advisorOrmeño Luna, Javier
dc.contributor.authorHoyos Cabrera, Jorge Luis
dc.date.accessioned2016-11-02T19:15:02Z
dc.date.available2016-11-02T19:15:02Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationHoyos-Cabrera, J. L. (2006). Efecto de fertilización en drench en la productividad de rebrote en variedades de ají pimentón (capsicum annuum L.) en la zona de Lamas. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agrónomo. Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/864
dc.description.abstractThe p~esent investigation report had as objectives to determine the good dose and the eftect of NPK by means of the fertilization method Drench under conditions of sprouting the cultivation of pepper paprika and to determine the economic analysis of the treatments in study. lt was taken place in the denominated horticultura! field "Fundo El Pacifico", sector Killoallpa, Lamas district and province, San Martin region, south Latitude 6° 20' 15 ", West Longitude 76º 30' 45 ", Altitude 814 meters above sea level, area of life: tropical dry Forest, high lands forest of Peru, with precipitation averages yearly it is of 1200 mm and half temperature of 24 ° C. factorial experiment of 5 x 2 with three repetitions and 10 treatments was applied, adapted to the design block complete chance, making a total of 30 experimental units. The plant height, days of flowering, number of fruits for plant, longitude, diameter and weight of fruits, yield expressed in Kg. I there is and analysis cost benefit were evaluated. The fertilization level in Drench with 140 - 100 - 110 Kg. I ha of Nitrogen, Phosphorus and Potassium threw the best averages with yield in Kg. I ha with 5211.00 Kg. I ha for the ltalian Sweet variety (T3) and with 4310.67 Kg. I ha for the variety ANASAC (T4). The same treatments gave us relationships of benefit cost with 2.10 and 1.71. The ltalian Sweet variety threw bigger averages with 8.53, 8.32cm, 3.64cm and 38.37g for the number, longitude, diameter and weight of fruits. All this demonstrates us that the application of fertilizers using the fertilization system in Orench is profitable for the producer. The sprouting capacity is in relation to a good agronomic handling as appropriate and opportune pruning, watering and fertilization in order to achieve the biggest sprouting number in each plant, in the present work a sprouting of 99% of the total of pruned plants was achieved.en_US
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación tuvo como objetivos determinar la dosis óptima y el efecto de NPK mediante el método de fertilización Drench en condic'iones de rebrote del cultivo de ají pimentón y determinar el análisis económico de los tratamientos en estudio. Se llevó acabo en el campo hortícola denominado "Fundo el Pacifico", sector Killoallpa, distrito y provincia Lamas, región San Martín, Latitud sur 6° 20' 15", Longitud Oeste 76° 30' 45", Altitud 814 m.s.n.m.m., zona de vida. Bosque seco tropical, selva alta del Perú, con precipitación promedio anual es de 1200 mm y temperatura media de 24 º C. Se aplicó experimento factorial de 5 x 2 con tres repeticiones y 1 O tratamientos, adaptado al diseño bloque completo azar, haciendo un total de 30 unidades experimentales. Se evaluaron altura de planta, días a la floración, número de frutos por planta, longitud, diámetro y peso de frutos, rendimiento expresado en Kg. I ha y análisis costo beneficio. El nivel de fertilización en Drench con 140 - 100 - 110 Kg. I ha de Nitrógeno, Fósforo y Potasio arrojó los mejores promedios con rendimiento en Kg. I ha con 5211.00 Kg. I ha para la variedad Dulce Italiano (T3) y con 4310.67 Kg. I ha para la variedad ANASAC (T4). Los mismos tratamientos nos dieron relaciones de beneficio costo con 2.10 y 1.71. La variedad Dulce Italiano arrojó mayores promedios con 8.53, 8.32crn, 3.64 cm y 38.:i!7g para el número, longitud, diámetro y peso de frutos. Todo esto nos demuestra que la aplicación de fertilizantes utilizando el sistema de fertilización en Drench es rentable para el productor. La capacidad de rebrote esta en función de un bt.,1en manejo agronómico como poda a 25 cm y oportuna, riego y fertilización para así lograr el mayor número de rebrotes por planta, logrando un rebrote del 99% del total de plantas podadas.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martín. Fondo Editoriales_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/pe/*
dc.sourceRepositorio - UNSMes_PE
dc.subjectEfectoes_PE
dc.subjectFertilizaciónes_PE
dc.subjectProductividades_PE
dc.subjectRebrotees_PE
dc.subjectVariedadeses_PE
dc.subjectAjíes_PE
dc.subjectPimentónes_PE
dc.subjectZonaes_PE
dc.subjectLamases_PE
dc.titleEfecto de fertilización en drench en la productividad de rebrote en variedades de ají pimentón (capsicum annuum L.) en la zona de Lamases_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.disciplineAgronomíaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ciencias Agrariases_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agrónomoes_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#4.01.06es_PE
renati.author.dni40131647es_PE
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-3584-1451es_PE
renati.advisor.dni01131857es_PE
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/nivel#tituloProfesionales_PE
renati.discipline811117es_PE
renati.jurorCueva Benavides, Armandoes_PE
renati.jurorChappa Santa María, Cesares_PE
renati.jurorLeveau Guerra, Luises_PE


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess

Indexado por: