Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11458/105
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSantander Ruiz, Wilson Ernesto
dc.contributor.authorPerez Rojas, Wilfredo
dc.date.accessioned2016-11-02T19:02:43Z
dc.date.available2016-11-02T19:02:43Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.citationPerez-Rojas, W. (2000). Formulación y evaluación del follaje de erythrina (Erithrina bertereona Urban) como sustituto parcial en raciones para pollos parrileros. Tesis para optar el grado de Ingeniero Agroindustrial. Facultad de Ingeniería Agroindustrial, Universidad Nacional de San Martín, Tarapoto, Perú.es_PE
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11458/105
dc.description.abstractThe present work was based on, to formulate and to evaluate nutritional l'.'ations for chickens using flour of Erythrina. as partial substitute of traditional input, and to determine the biological and economic effects of different flour levels of Erythrina in the rations. The work involved the · f lour obtainment and their experimental evaluation in nursing of chickens. The f lour was obtained of the kind E. be:rteroB.Jw Urban, -i.1.nder the follo1,·~1ing procedur·e: crop of leaves, deflower manual, desiccated to the sun and grinding; it being obtained a yield from 20.87% of flour with 7.81% of dampness and 24.08% of total protein. Energy meta.bol izable 1-.+ _,J._ the f lour of Erythrina was determined. in male chickens of 28 age days, being obtained a value from 1,847 Kcal/Kg. The experimental evaluation, was accomplished in 2 stages: phase of beginning; using 130 chicks .·BB of the line ROSS 308, of a day of born and average weight of 44.12 g. Phase of complete; with 60 chickens of the same line, of 28 age and weight days average of 1,074.28 g. It was employed the Complete Design at random (DCA) with 5 treatments of 12 units each one in the phases of beginning and complete. The treatments were: Tl (0% of Erythrina), T2, T3, T4 and T5 with 4, 8, 12 and 16% of Erythrina respectively,·that balanced with other input, gave 22% of PC and j,QOO Kcal/Kg EM fer the stage of beginning ( 28 days) anct·. 18. 5% of PC and 3, 100 Kcal/Kg of EM for the stage of complete (29 days until the sale). The resulte in all the stage of beginning indicate: that the best food consumption CT1 = 2.046); the greater weight profit CTl - 1:120> and the better nutritional conversion ITl = 1.76) was obtained in followed Tl by T3 and T2 respectively; this due to the fact that in T2, T3 treatments, the ration goes making more voluminous and le;:O\S @filpalatable, that limi ts uti lization the best of the food. The results in all the stage of complete indicate: the gr·ea.ter f ood consum:pt ion waEc~ obtained in Tl ( 2. 2413), followed by T3, T4 and T5; the greater weight profit was obtained in T2 (0.840), followed by Tl ( 0.792) and T3 (0. 771). This pr·obably by the grec:tter developrnent of the digeetive system. The better nutritional conver-sion was obtained in T2 (2.66), followed by Tl· and T3. Economically the greater off ered net benefit, followed by T:3 .en_US
dc.description.abstractEl presente trabajo se fundamentó en, formular y evaluar raciones alimenticias para pollos utilizando harina de Erythrina, como sustituto parcial de insumos tradicionales, y determinar los efectos biológicos y económicos de diferentes niveles de harina de Erythrina en las raciones. El trabajo involucró la obtención de harina y su evaluación pollos. experimental en crianza de La harina se obtuvo de la especie Eª berteroéi.118. Urban, bajo e 1 E~iguiente procedinüento: cosechó. de hojas, despeciolado manual, desecado al sol y molienda; obteniéndose un rendimiento de 20.87% de harina con 7.81% de humedad y 24.08% de proteína total. La energía metabolizable de la harina de Erythrina se determinó en pollos machos de 2S días de edad, obteniéndose un valor de 1,847 Kcal/Kg. La evaluación experimental, se realizó en 2 etapas: fase de inicio; utilizando 60 pollitos BE de la línea ROSS 308, de un día de nacidos y peso promedio de 44.12 g. Fase de acabado; con 60 pollos de la misma línea, de 28 días de edad y peso promedio de 1,074.28 g. Se empleó el Diseño Completo al Azar (DCA) con 5 tratamientos de 12 unidades cada uno en las fases de inicio y acabado. Los tratamientos fueron: Tl (0% de Erythrina), T2, T3, T4 y TE> con 4, 8, 12 y 16% de Erythrina respectivamente, que balanceado con otros insumos, daban 22% de .PC y 3,000 Kcal/Kg EM para la etapa de inicio (28 dia~) y 18.5% de PC y 3,100 Kcal/Kg de EM para la etapa de acabado (29 dias hast~ la venta). Los resultados en toda la etapa de inicio indican: que el mejor coneumo de alimento CTl - 2.046); la mayor ganancia de peso (Tl = 1.120) y la mejor conversión alimenticia (Tl = 1.76) se obtuvo en Tl seguido de T3 y T2 respectivamente; esto debido a que en T2, T3 y demás tratamientos, la raciónes_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de San Martín. Fondo Editoriales_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es*
dc.sourceRepositorio - UNSMes_PE
dc.subjectFormulaciónes_PE
dc.subjectEvaluaciónes_PE
dc.subjectFollajees_PE
dc.subjectErythrinaes_PE
dc.subjectErithrinaes_PE
dc.subjectBertereonaes_PE
dc.subjectUrbanes_PE
dc.subjectComoes_PE
dc.subjectSustitutoes_PE
dc.subjectParciales_PE
dc.subjectRacioneses_PE
dc.subjectPolloses_PE
dc.subjectParrileroses_PE
dc.titleFormulación y evaluación del follaje de erythrina (Erithrina bertereona Urban) como sustituto parcial en raciones para pollos parrileroses_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen_US
thesis.degree.disciplineIngenieria Agroindustriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de San Martín. Facultad de Ingeniería Agroindustriales_PE
thesis.degree.nameIngeniero Agroindustriales_PE
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.02es_PE
renati.author.dni01064579es_PE
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5443-0020es_PE
renati.advisor.dni01147911es_PE
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesises_PE
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/nivel#tituloProfesionales_PE
renati.discipline721997es_PE
renati.jurorObregon Lujerio, Abner Felixes_PE
renati.jurorChavez Salazar, Angeles_PE
renati.jurorTerleira Garcia, Enriquees_PE
item.fulltextWith Fulltext-
item.languageiso639-1es-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis-
Appears in Collections:(Br.) Ingeniería Agroindustrial
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
21'2'00255.pdf3.97 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons